foto: STA

Smo tik pred volitvami predsednika ali predsednice naše republike. Čeprav je Anže Logar v prvem krogu volitev zbral skoraj 34 odstotkov glasov, Nataša Pirc Musar pa blizu 27 odstotkov, kaže, da bo izvoljena Musarjeva, kajti uradni in neuradni vrhovi slovenske politike so se končno uskladili za njeno kandidaturo.

Eden od teh vrhov, predsednik vlade Robert Golob, je najprej favoriziral svojo svobodnjaško podpredsednico Marto Kos. Ko pa je še višji vrh naše politike Milan Kučan dejal, da vsi trije uradni vrhovi slovenske politike, predsednik vlade, predsednica parlamenta in predsednik republike, ne smejo biti iz iste stranke, je Golob zagrmel, da je Kučan kljub svoji odličnosti ustrelil kozla.

A Kosova je kmalu po tej izjavi izstopila iz Svobode in se odpovedala predsedniški kandidaturi. Kosovo je potem kot kandidat Svobode in SD zamenjal Brglez, ki pa je potem v prvem krogu dobil le okrog 15 odstotkov glasov. Ne vem, ali se je to zgodilo zaradi spora med Kučanom in Golobom ali pa so volivci nezadovoljni z golobjo svobodo. Kakor koli že, Golob se je moral kar čez noč odločiti, da bo Natašo Pirc Musar podprl v drugem krogu, čeprav so njegovi medijski privrženci to kandidatko zmerjali, da se ona in njen mož s svojimi podjetji v davčnih oazah izogibata plačevanja davkov v Sloveniji. Te dokaze so razkrili v poročilu na 21 straneh, a so jih nenadoma, ko je edini tekmec za predsednika republike ostal Anže Logar, umaknili.

Edini, ki jih ne skriva, je Bojan Požar. Ampak kaj je neki Bojan proti Milanu in Robertu, saj vemo kakšno škodo nam je povzročil letošnji požar na Krasu. In tako je Golob nemudoma oznanil, da bo njegova večina volivcev namenila svoj glas Nataši. Pa ne samo to, Golob je dejal, da bo onemogočil, da bo član mračne SDS postal predsednik. Zame takšna izjava pomeni, da pravzaprav volitev sploh ne potrebujemo. Ampak ker volitve vendarle bodo, me posebej zanima, kaj bo Golob storil, da Logar ne bo predsednik, če ga morda Slovenci izvolijo. Ali ima somišljenike v volilni komisiji, ki bodo rezultate ponaredili, v kar pa ne verjamem, ker bi sicer po tej logiki z Golobovo pomočjo moral zmagati Brglez, in to že v prvem krogu.

Zato Goloba prav milo prosim, da nam pove, na kakšen način bo uničil kandidaturo zoprnega Logarja. To bi mu lahko uspelo le z nedemokratičnimi, fašističnimi metodami, ki jih levosučneži očitajo Janševi SDS. Ob tej njegovi izjavi bi morali skočiti pokonci vsi sodni organi, razen če tudi oni niso člani golobnjaka. Zato bi to Golobovo izjavo lahko Milan Kučan označil kot streljanje kozlov in se mu tako maščeval.

Bogo Sajovic