Bomo po Šarcu in Golobu spet dobili premierko (tisto v zelenem)? (foto: STA)

Vse kaže, da bo Robert Golob kmalu ob svoj premierski stolček.

Pa ne le zato, ker mu priljubljenost na javnomnenjskih anketah vsak mesec bolj pada, pa tudi ne zato, ker v enem letu ni naredil še nič, razen da so njegove napovedane reforme vse bolj oddaljene, ker Golob svoje časovnice vse bolj podaljšuje v neskončnost, pač pa zato, ker je dokončno izgubil podporo stricev iz ozadja, ki so mu pomagali v pičlem predvolilnem času pridobiti največjo parlamentarno večino za njegovo svobodnjaško gibanje.

A zakaj je izgubil to podporo? Zato, ker o teh stricih iz ozadja uporablja neprimerne izjave. Saj se najbrž spomnite, kako je ob Kučanovem nasprotovanju, da bi bili premier, predsednik parlamenta in predsednik republike iz iste stranke, dejal, da Kučan strelja kozle. In tega Milan iz Murgel ne bo nikdar pozabil. Zato naj bi zdaj Kučan (tako poroča Požar) namesto Goloba predlagal za vladni predsedniški položaj tri kandidate, oziroma kandidatke: Tatjano Bobnar, Alenko Bratušek in Urško Klakočar Zupančič. Bobnarka in Klakočarka sta se Golobu uprli. Bobnarjeva kot notranja ministrica ni hotela po Golobovih zahtevah rovariti po policiji in je zato odstopila. Klakočarka kot Golobova tesna prijateljica pa mu ni oprostila, da je namesto nje na Prešernovo podelitev nagrad pod roko pripeljal Tino Gaber.

No, Bratuškova takšnih zamer do Goloba nima, ima pa to prednost, da je že bila kot premierka očitno všeč Milanu. No, najmanj možnosti za izvolitev ima Klakočarka, ki mora ostati predsednica parlamenta, saj bo s temi kandidatkami Slovenija postala prava damska republika. Predsednica Slovenije bo Nataša Pirc Musar, predsednica vlade Bratuškova ali Bobnarjeva, predsednica parlamenta pa Klakočarka. No, tako bi po Kučanovi dokončni upokojitvi namesto stricev dobili tete iz ozadja. To boste videli (jaz ne, ker sem že prestar), ali bodo tete iz ozadja kaj boljše od ozadnih stricev.

Preseneča pa me, da Kučan med premierske kandidatke ni uvrstil še svoje žene Štefke, ki ima zagotovo odlične politične izkušnje kot njegova dolgoletna partnerka. Morda pa je ni uvrstil zato, ker kuha izborno krompirjevi juho, kot je sama nekoč dejala. Morda pa je prav zaradi te odlične krompirjeve juhe ni predlagal za premierko, kajti če bi morala voditi vlado, ne bi mogla kuhati in Milan bi bil ob to slastno krompirjevo župco.

Bogo Sajovic