foto: Tatjana Zaletelj / Wikipedia

Sedaj me verjetno že dovolj dobro poznate in tudi veste, da sem kot stari udbovski špicelj močno navezan na našo polpreteklo preteklost, kot temu sam rečem. Pa ne mislim samo na našega Titeja, ampak na vse, kar se je dogajalo v naši nekdanji bratski skupni državi. Tudi kar se tiče ureditve telekomunikacij.

Da ne bom predolgo razlagal svoje navezanosti, bom kar povedal, za kaj sploh gre. Namreč, kot veste, nisem več rosno mlad, kar pomeni, da so mi tudi ušesa že nekoliko odrekla poslušnost. Torej, slišim še kar, ampak če hočem poslušati, se moram res potruditi. In ne morem več vleči na ušesa, tako kot sem to delal za šankom v starih dobrih časih, ne da bi kdo opazil, da iztegujem svoje uhlje v določeno smer. In zadnjič slišim po radiu, da bodo uvedli PTT. Tako sem pač razumel novico. In sem bil ves vzradoščen. Končno ena pametna stvar od vlade, ki jo vodi menda vrhovni fašist.

Ja, seveda, mislil sem, da bo vlada združila Pošto Slovenije in Telekom Slovenije, tako kot je nekoč že bilo. In bi spet dobili PTT. Pošta-telegraf-telefon. Tako kot v starih dobrih časih, ko nam je ena in ista institucija priklapljala telefon, rihtala telegraf štange in raznašala pošto. Ja, pa položnice smo plačevali na pošti in ne tako kot sedaj, ko moram prositi svoje mlajše tovariše, da mi to uredijo preko spleta, ki ga bolj slabo uporabljam. Starega kljuseta pač ne moreš učit skakat. Edino, kar mi je bilo v starih časih res prihranjeno, je bilo to, da bi hodil telefonirat na PTT. Kot režimski privilegiranec, ker sem pač delal za državno varnost, so mi telefon napeljali takoj. Moj sosed, zagoveden krščanar, ki je svojo skromno hišo postavil leta 1962, je telefonski priključek dobil leta 1990. Za kar imam tudi sam zasluge. Namreč, da ga je dobil šele po 28 letih.

No, in ko sem že mislil, da bom spet plačeval položnice z napisom Služba družbenega knjigovodstva (so bile bele barve) in pošiljal dopisnice, sem doživel razočaranje: nič ne bo s PTT-jem, ker sem slabo slišal. Vlada je namreč uvedla PCT in ne PTT. Ne vem, kaj PCT točno pomeni, menda neka zadeva, povezana z moderno nalezljivo boleznijo kovid desetnajst ali nekaj podobnega. Potem pa slišim, da so »naši« zaradi tega zelo jezni na vlado. Pa ne vem, zakaj točno, morda jim je ukradla ideje, ker »lokdavn« je nekaj, kar smo tudi mi, tovariši, zelo dobro obvladali. Vsaj v tistih časih, ko smo ljudstvu lepo prinesli Mačka (Matijo) v žaklju in povedali, da imajo na voljo 40 litrov bencina na mesec, pa še to ga lahko kupijo le z bonom. In seveda, tudi za kurilno olje smo jih morali prikrajšati. Treba je zategovati pasove. Pa cepit drva.

In prav to cepljenje drv je edina vrsta cepljenja, ki ga obvladam. Imam potrdilo za to. Brez QR kode, na žalost.

Špricerjev Pepi, skesani udbovec