foto: epa

Čeprav sem pri ruski agresiji na Ukrajino ves čas na ukrajinski strani, pa sem vseeno domneval, da ta spopad ne bo trajal več kot kakšen teden. Zdaj pa ruska vojska, ki je menda druga najmočnejša na svetu, še po skoraj treh tednih ni premagala Ukrajincev.

Sicer pa po splošnem svetovnem zgodovinskem pojmovanju Ukrajina v nobenem vojaškem spopadu ni zmagala in zato Ukrajinci do razpada Sovjetske zveze niso bili priznani kot narod. In Rusi jih imajo še zdaj za nekakšne pokvarjene Ruse, ki jih je treba vključiti v matično Rusijo. In zato veličastni Putin počne isto, kot je pred skoraj enim stoletjem počel Stalin, ki je potem uporne Ukrajince kaznoval s  holodomorom (veliko lakoto), ki je pomoril okrog 7 milijonov  Ukrajincev.

Tokratno Putinovo agresijo na Ukrajino je zato treba gledati iz tega zornega kota. No, Putin je hotel iz Ukrajine narediti nekakšno novo Lukašenkovo Belorusijo. Zato je ukrajinskega legalno izvoljenega predsednika Zelenskega še pred svojim napadom pozval, naj odstopi. In ker Zelenski kljub grožnji z vojno ni odstopil, ga je obtožil  nacionalizma in genocida v upanju, da bo Zelenski odstopil in pobegnil v tujino. Zelenski je bil namreč pred svojo politično kariero komik in nemara je Putin domneval, da bo odstopil, kar bi od komika pričakovali. Tako je tudi znameniti slovenski komik Šarec kot predsednik vlade takoj odstopil, ko je Sloveniji grozila kitajska virusna kriza.

No, po ruskem divjaškem napadu ne nepokornega Zelenskega se je morala iz svojega LGBT-jevstva prebuditi tudi Evropa. Vsaj deloma. Namesto vojaške pomoči Ukrajini je EU kaznovala Rusijo predvsem s finančnimi sankcijami. A to kaznovanje se bo vleklo še dolgo, medtem pa je vse odvisno od Ukrajincev, ki se dokaj uspešno branijo pred »bratskimi« agresorji.

Tako Ukrajincem ostane le še upanje, da se bo ponovil ruski Putin izpred sto let, Rasputin torej, ki je kot zdravilec ustavil hemofilijo otroškemu ruskemu prestolonasledniku. Tega pijanca in razvratnika, ki je prevzaprav vladal Rusiji, so potem ubili ruski plemiči. A Rasputin je še pred smrtjo napovedal, da bo po njegovi smrti carska Rusija razpadla. In to se je tudi zgodilo. Namesto carstva so Rusi dobili komunizem in Sovjetsko zvezo. In Putin si zdaj prizadeva obnoviti Sovjetsko zvezo in vladati vsaj še deset let. Ali se bo Rasputinova prerokba znova uresničila ali ne, pa je odvisno od Ukrajincev, Višegrajcev in Rusov.

Bogo Sajovic