foto: Demokracija, STA

Kot stranski, ideološko neobremenjen, nevtralen in uravnovešen opazovalec naj takoj na začetku zapišem, da so kulovci z Robertom Golobom na čelu zmagovalci v spopadu s sedanjo koalicijo, posebej pa z Janezom Janšo.

Ta se po Golobovih besedah itak ne upa soočiti z njim, kar verjetno drži, ker je Golob doslej dokazoval, da je intelektualno superioren in da se na veliko stvari spozna. Recimo na denar, na veliko denarja. Zato njegovi sovražniki trdijo, da dobiva vprašanja za soočenja vnaprej,  odgovore pa po slušalki, kar je tudi moja dobronamerna teza, a treba je vedeti, da se mu potem odgovorov ni treba naučiti na pamet. In kot je zapisal hudobni tviteraš Bojan Regouc, Golob replik nima, ker mu jih niso napisali. Sem ga ovadil.

Kot rečeno, naši zmagujejo na predvolilni fronti. Janša gre v Kijev, kulovci bi v Moskvo. Janševi sprejmejo zakon o dohodnini, mi bomo znižali plače. Janša gre na Triglav s slovensko zastavo, Tanja Fajon z mavrično LGBT. Vlada znižuje davke, mi jih tolčemo z davkom na nepremičnine. Vlada in koalicija z maskami, mi nalašč brez. Janša z Urško, mi jih povozimno z Niko Kovač. Oni materinski dan, mi Nika 8. marec. Koalicija za vojaško varnost, mi o razorožitvi. Oni s krampom, lopato, motiko, mi pa z bajonetom. Janša prodaja, da se država brani z orožjem, mi da s cvetjem in miroljubno koeksistenco. Koalicija ima Janšo, Tonina in Počivalška, mi imamo Jonasa, Zgago in Tamaro Vonta. Oni o ustavi, mi o vladavini civilne družbe Jenull, Nikica in Muki. Oni o vrednotah osamosvojitve, mi jih udarimo z eko socializmom. Oni o osamosvojiteljih, mi o ZZB. Oni o letu 2022, mi o 1945. Janša na BBC, FOX NEWS, CNN, mi pa na 24 ur na POP TV. On imajo mamo in ata, mi osebo ena in osebo dva. Oni imajo siromašna dva spola, mi več kot 200. Oni imajo 4 na RTV, mi pa 500. Oni imajo kapitalizem, mi elektrooligarha. Oni imajo principe, mi pa 60 milijonov za nevladne organizacije. Oni so diktatorji, mi osvoboditelji. Oni so fašizem, mi komunizem. Oni imajo Janšo, mi Kučana. Oni delijo vsem, mi delimo enakost v revščini. Oni so populisti, mi smo socialisti. Oni imajo ustavo, zakone, predpise, mi imamo Roberta Goloba. Oni imajo pristranske medije, mi imamo nepristranskega Blaža Zgago, Pašek-Šetinčevo, Fajonovo in Jovovo.

Oni imajo transakcijske račune, mi Švico, Kajmanske otoke in Ciper. Oni imajo Aleša Hojsa in Antona Olaja, mi imamo Udbo in vohunčka Murija. Oni imajo diplome, mi imamo Branka Maslešo. Oni jamrajo o pravni državi, mi imamo Draga Šketo in Damijana Florjančiča. Oni imajo ustavo, mi večino ustavnih sodnikov.  Oni imajo infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, mi imamo ceste in ulice. Oni imajo dr. Franceta Prešerna, mi imamo Svetlano Makarovič. Oni imajo Bojana Požarja, mi pa višje sodišče. Oni imajo sedmi ponatis »Slovenskega razkola« dr. Jožeta Možine, mi imamo omejeno prestižno izdajo »Prvega predsednika« dr. Boža Repeta. Oni verjamejo v volitve, mi imamo Mediano in Ninamedio. Oni imajo stranke, mi imamo partijo. Janša ima Zelenskega, Kučan pa Putina. Oni imajo Jožeta Pučnika, mi imamo Borisa Kidriča. Oni so radi jamarji, mi imamo jame. Oni so za povezovanje, mi smo za ločevanje. Oni imajo Evo Irgl, mi imamo feministko Sonjo Lokar.

Oni imajo Demokracijo in Nova24TV, mi imamo veliko deponijo 60 medijev. Oni govorijo o resnici, mi imamo Necenzurirano in Primoža Cirmana.  Oni bi kadrovali pamet, mi hočemo kvote. Oni so za pravico in resnico, mi imamo Roberta Šumija, KPK, in Tomaža Vesela, računsko sodišče. Oni verjamejo v družino in zakon, mi imamo Zorana Jankovića. Oni čistunsko o resnici, mi o laži, ki vedno zmaguje. Oni študirajo, mi gremo v Sarajevo. Oni pojejo himno, mi Bandiero rosso. Oni o svetosti življenja, mi o tem, da smo jih še premalo pobili.

In končno – mi imamo Janjo Sluga, Alenko Bratušek in Marjana Šarca. Oni nimajo nič podobnega.

Prav ti dvojci oni-mi vam najlepše pripovedujejo o tem, koga se splača voliti in koga je nujno voliti. Eni bodo volili z glavo, eni s kulijem in z napisi na dlani.

Vinko Vasle