foto: Bor Slana / STA

Naše štetje ima napreden hkrati pa tudi božanski prizvok. Medtem ko Zahodnjaki leta štejejo od Kristusa, torej pred njim ali po njem, smo mi napredno Kristusa preimenovali v naše štetje, kar torej za naše nazadnjake lahko pomeni nekaj božanskega.

No, nasprotniki preimenovanja Kristusa v naše štetje seveda trdijo, da pred dva tisoč leti Slovenci še sploh nismo znali šteti. To utemeljujejo s tem, da Slovenci še danes ne znamo šteti. Kot dokaz pri tem navajajo nedavno izjavo novopečenega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca, da ima leto 54 tednov, češ da ne zna šteti. A pri tem zlobno pozabljajo, da Luka Mesec s tem vsakemu letu doda dva tedna zato, da bodo imeli naši zaposleni vsako leto dve nedelji, dva dneva več za počivanje. Hvala, Luka!

Še bolj bi bili Luki hvaležni, če bi za ta svoj projekt upošteval svoj priimek in bi dodatna dva tedna in seveda dodatni dve prosti nedelji podelil kar vsakemu mescu. Potem bi bil Luka Mesec minister za vekomaj, ne oziraje se na to, kako majava vlada bi bila na oblasti. A bolj kot Meščevo štetje je v svobodni Sloveniji vprašljivo štetje števila protestnikov za višje pokojnine. Ti se vsakih nekaj tednov zberejo v Ljubljani na Trgu republike pred državnim zborom. Vodi jih Pavel Rupar, ki je na protestu 3. maja naštel kar 44.000 protestnikov.

Seveda pa so Ruparjevi nasprotniki, ki mu očitajo, da deluje pod Janševo komando, na tem protestu našteli komaj štiri tisoč protestnikov, enajstkrat manj tore. Ker ta razlika postavlja pod vprašaj verodostojnost našega štetja, moramo s pomočjo znanih podatkov in stroke vsaj približno prešteti te protestnike. Najprej, omenjeni Trg republike meri približno 6.000 tisoč kvadratnih metrov. Po policijskem merjenju naj bi na vsakem kvadratnem metru stali štirje protestniki. To je kar gneča. In kolikor sem videl na televiziji, so protestniki zasedli le pol tega prostora, 3.000 kvadratnih metrov, torej bi jih bilo tam le okrog 12.000. No, policija je po enih podatkih naštela 4.000, po drugih pa 15.000 protestnikov. Iz tega bi lahko sklepali, da je ocena števila protestnikov odvisna od tega, ali policisti uporabljajo naše ali ne naše štetje.

Skratka, naše štetje se tako močno razlikuje, da je najbolje, če se vrnemo h Kristusu.

Bogo Sajovic