foto: twitter / posnetek zaslona

Ker smo slab mesec pred volitvami, so vse mogoče slovenske televizije v svoje programe vključile predvolilna soočenja, pa naj gre za parlamentarne ali neparlamentarne stranke.

V začetku sem mislil, da bodo ta soočenja zanimiva in da bodo poklicani parlamentarci ali neparlamentarci predvsem govorili o svojih programih, pa se v glavnem z redkimi izjemami samo lažejo in prepirajo. Kaj prepirajo, bolj se zmerjajo, tako kot so tega vajeni iz sedanjega državnega zbora. Zato sem ta surova soočenja nehal gledati.

No, na srečo pa sem na Faktorju zagledal dva mladinska predstavnika z desne in leve, ki se, čeprav prihajata iz »sovražnih« strank (iz Slovenske demokratske stranke in iz Socialnih demokratov), nista ne zmerjala ne lagala, ampak sta dostojno odgovarjala na vprašanja Aljuša Pertinača, ki je oddajo vodil. Tako se mi je zbudilo rahlo upanje, da bo slovenska politika nekoč postala veliko bolj človeška, kot je danes.

In to bodo dosegli mladi. Kajti oba omenjena predstavnika nista samo na listi volilnih kandidatov, pač pa sta voditelja mladinskih odborov obeh omenjenih strank. Ljutomerčan Dominik Štrakl je na čelu mladine Slovenske demokratske stranke, Celjan Luka Goršek pa je na vrhu Mladega foruma Socialnih demokratov. Ju je pa Pertinač tudi vprašal, kako se razumeta s predsedniki svojih strank. In Dominik Štrakl, ki je že deset let v SDS, mu je odgovoril, da se z Janšo razume in da se z njim da pogovarjati, ker da upošteva pametne predloge. Podobno je odgovoril Luka Goršek (ki je v SD sedem let), češ da se s Fajonovo razume, ker ona zna upoštevati njegove ustrezne predloge.

Na vprašanje, katerega slovenskega politika pa najbolj spoštujeta, je je Štrakl dejal da Pučnika, Goršek pa je omenil Bučarja in predvsem Potrča. Ko pa ju je Pertinač vprašal, ali se kdaj vidita na vrhu svojih strank, je Štrakl dejal, da se bo to morda zgodilo, saj ga politika že ves čas zanima. Goršek pa se je samo nasmehnil. Žal pa ju Pertinač ni vprašal, ali bi sodelovala drug z drugim, če bi kateri od njiju postal predsednik vlade. A tudi brez odgovora na takšno vprašanje se mi zdi, da bi sodelovala. Zato so letošnje volitve pravzaprav prelomne; če tudi drugi mladi kandidati za državni zbor mislijo enako kot sogovorca na Faktorju, potem je treba voliti mlade. Kajti slovenski pregovor, da na mladih svet stoji, še toliko bolj velja, če ga dopolnimo, da na mladih Slovenija stoji in tudi obstane.

Bogo Sajovic