foto: Demokracija

No, pa imamo dokončna kandidata za predsednika oziroma predsednico republike. Po prvem krogu sta to Anže Logar, ki ga je volilo okrog 34 odstotkov volivcev, Nataša Pirc Musar pa z malo manj kot 27 odstotkov glasov.

A to so le tisti volivci, ki so prišli na volitve, teh pa je bilo le malo nad polovico vseh naših državljanov, ki se lahko udeležijo volitev. Tako se je za Logarja odločilo le kakšnih 17 odstotkov volilnih upravičencev, za Natašo Pirc Musar pa dobrih 13 odstotkov volilnih upravičencev. Če bi bilo volivcev še manj, bi se ta razlika v odstotkih še zmanjšala, če pa bi volitev sploh ne bilo, bi bila prvi in drugi izenačena. In potem bi kakšen ustrezen državni organ kar sam odločil, kdo bo predsednik oziroma predsednica države.

Ali zdaj vidite, kako napreden je bil nekdanji partijski sistem, ko je Tito vladal kar do smrti. In pravzaprav vlada še danes, kar potrjuje levičar Miha Kordiš, ki se je med sedanjimi volilnimi kandidati uvrstil na zadnje mesto z nekaj več kot dvema odstotkoma glasov, ko je pred volitvami izjavil, da je bil Tito najboljši slovenski predsednik. Dodaten dokaz, da so naše volitve zgrešene, je tudi to, da niso prav nič športne. V športu velja, da zmaga tisti, ki je prvi. Če pa bi šport izbral naš volilni sistem, bi se prvi in drugi morala še enkrat pomeriti, kdo bo zmagal.

A pustimo šport, ki sicer najbolj združuje Slovence, in si oglejmo, kdo pravzaprav obvladuje naše volitve. Zmagovalka  letošnjih parlamentarnih volitev Golobova Svoboda je v začetku proti Anžetu Logarju in Nataši Pirc Musar postavila svojo strankarsko podpredsednico Marto Kos. Ampak nekdanji prvi dvojni predsednik Milan Kučan je izjavil, da ne smejo biti vsi predsedniki (torej vlade, republike in državnega zbora iz iste stranke. To je razburilo Goloba, da je to Kučanovo izjavo označil za neumno. In potem je nenadoma Kosova odstopila kot kandidatka za predsednico republike in tudi iz Gibanja Svoboda. Potem se je kot njen nadomestek pojavil Milan Brglez, ki pa ima spet priimek ptiča. In tako na volitvah ni presegel tretjega mesta (dobil je le nekaj nad 15 odstotkov glasov). In ker vse kaže, da bo predsednica postala Nataša Pirc Musar, ki jo podpira Kučan, je vse bolj jasno, da našo državo obvladuje prav on, ki ne mara ptičev, zato je tudi Golobova vlada vse bolj pod vprašajem. Pokonci jo drži le to, da je antijanšistična. In to bo pomagalo tudi Musarjevi, da premaga Logarja.

Bogo Sajovic