foto: Demokracija

V nedeljo se moramo slovenski državljani odločiti o dveh pomembnih stvareh. Prvič, ali bomo šli na volitve, in drugič, če bomo šli, komu bomo dali svoj glas. A čeprav nas demokrati prepričujejo, naj nas gre čim več na volitve, ker bodo potem volitve pravi odraz ljudstva, ker je vsak glas, torej tudi vaš, pomemben, pa preprosta resnica dokazuje, da je pri večjem številu volivcev vaš glas vse manj odločilen.

Zato bi levičarji najraje uvedli prejšnji komunistični volilni sistem, ko je odločal le en glas, glas šefa partije, tolovariša Tita. In potem ljudem sploh ni bilo treba iti na volitve. No, v začetku naših komunističnih volitev ni bilo treba izpolnjevati ali obkrožati imen na listkih (najbrž zato, ker je bilo veliko ljudi nepismenih), ampak je vsak volivec dobil kroglico in to potem vrgel v pravo (komunistično) ali v antikomunistično (sovražno) skrinjico. To je bilo ugodno tudi za volilne komisije (tudi med njimi so bili nepismeni), ker se jim po končanih volitvah ni bilo treba ukvarjati s ponarejanjem volilnih listkov, ampak so preprosto »sovražne« kroglice presuli v komunistične (torej napredne) in tako smo dobili ustrezno vlado.

Zato se čudim, da smo opustili ta »kroglični« sistem, ki je imel še eno prednost. Na nekaterih voliščih so bile sovražne skrinjice odmevne, tako da če si vrgel kroglico vanje, se je to slišalo, medtem ko so bile prave skrinjice neme. To pa je bila še ena volilna prednost, saj so udbovci, ki so bili varnostniki na voliščih, takoj lahko prijeli sovražnega volivca.

No, če bo zmagala levica, bodo zagotovo uvedli kakšen podoben sistem, zato bom zagotovo šel na volitve. In ker vse kaže (po javnomnenjskih anketah), da bo to dvoboj med Janšo in Golobom, bom kot že prej volil Janšo, ki bo znižal davke in s tem zvišal plače in pokojnine, čeprav se tretjina naših volivcev (po mnenju različnih raziskovalcev nina nana) temu upira. Jasno, ker bo potem manj denarja za državne institucije in nevladnike, ki dobivajo socialne dodatke za čim manj dela. Ti bodo volili Goloba, ki je vse bolj zagrizen antijanšist. Poleg tega pa bi pustil gospodarska podjetja, da propadajo, in reduciral našo govedorejo, in to tako, da dva dni tedensko ne bi jedli mesa.

Upajmo torej,  da bo zdajšnja koalicija SDS z NSi in Povežimo Slovenijo dobila zadosti volilnih glasov, da bo lahko vladala vsaj še štiri leta in bomo lahko vsak dan jedli meso.

Bogo Sajovic