foto: STA

Zadnje čase mi spet prihaja na misel legendarna otroška pesmica »Pleši, pleši, črni kos«. Ne vem zakaj, morda je bil sprožilec te moje obsedenosti to, da je sedanji predsednik vlade pred volitvami prepričeval javnost, kako ljudje plešejo. No, vsaj tam, kjer se on pojavi.

In ne plešejo samo ljudje, plešejo tudi ptiči. Na eni strani pleše Golob, na drugi strani Kos, nekje niže Senica, v Bruslju pa Brglez. Za kakšne vrste plesa gre, žal ne vem, predvidevam pa, da je v igri »hopacupa« srbsko kolo pa morda kazačok. Za »povštertanc« pa nisem čisto prepričan, saj je znano, da se koalicijske stranke in ministri nove vlade med seboj ne marajo preveč. Se pa tolerirajo in to je dovolj za uspešno sodelovanje. Sumim celo, da imajo ministrice in ministri po vsaki seji vlade plesne vaje, njihov učitelj pa je kuštravi Taubi, za katerega dolgo nisem bil čisto prepričan, ali je to resnična oseba ali pa gre za nekoliko sfriziranega Braca, tistega hrvaškega zdravilca, ki menda hipnotizira s pogledom, ker ima v sebi ogromno energije, kar velja tudi za Taubija. No, morda pa sta brata dvojčka, ki ne vesta drug za drugega, tako kot nista vedela dvojčka iz znane Plautove komedije, ki se dogaja deloma v Sirakuzah na Siciliji, deloma pa v Draču v Albaniji.

Ne vem sicer, kako je s plesom po posameznih ministrstvih. Ko sem poslušal predstavitev Marjana Šarca, ki sedaj gospoduje na ministrstvu za obrambo (menda pa njemu gospoduje »črni kos« z imenom Muri), sem imel vtis, da Marjanu ni ravno do plesa, saj se revež zelo trudi, kako bi razvoj Slovenske vojske obrnil tako, da bi iz nje nastala Teritorialna obramba (S)RS, iz nje pa nato slovenska partizanska vojska, ki bo spet naredila kakšen umetniški preboj na Menini planini. Ker se pri Marjanu čas vrti nazaj, lahko računamo na to, da bo tudi njegov stari prijatelj Franc Sever – Franta vstal od mrtvih. Kaj si o takšni smeri razvoja misli generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ne vem, si pa lahko mislim glede na to, kako pozorno je enkrat poslušal Marjanovo pričevanje o tem, kako je žledolom povzdignil gasilce, ki smo jih Slovenci do takrat imeli za navadne pijance, potem pa so kar naenkrat postali skoraj taki heroji kot Franta. Pa še ta je imel pri sebi čutarico in nekaj cigaret, kar mu je rešilo življenje, saj bi brez tega prišel z Menine preluknjan kot bohinjski sir.

Ampak dobro, ne bomo se sekirali, če bo Marjanu vmes nekajkrat spodletelo pri usmerjanju vojske v čas koncepta TO. Na voljo mu lahko damo šest popravnih izpitov, če bo po naključju vmes zabrisal še kakšno puško v koruzo. Tudi njegova afera z lepo vohunko Natašo mu je odpuščena, za to je poskrbela kar blond policistka Tatjana, ki po videzu sicer bolj težko konkurira svetlolaski z rdečimi čevlji Urški, ampak ima pa v vladi ob sebi še enega policista, ki po novem menda skrbi za regionalni razvoj. Ni kaj, tudi Sova pleše, ne samo Golob. Tatjana z bobni bo namreč poskrbela za to, da se bo policija depolitizirala. Če se bo zgodil še kakšen nasilen protest, odslej ne bo več niti solzivca niti vodnega topa. Razen takrat, ko bodo protestirali »janševci«, takrat pa ne bo milosti! Takrat pa bodo junaki tako plesali, kot bo Tatjana žvižgala.

V tem trenutku pa še čakam na informacijo, kakšen ples obožuje Ljudmila N. Morda takšnega, kot je opisan v pesmici, o kateri sem uvodoma zapisal nekaj vrstic. Črni Kos je nekdaj rad kazal nekaj rumenega – pa to ni bil kljun, ampak rumeni karton v rokah nekdanjega koroškega nogometnega sodnika z imenom Drago. In ta črni Kos zadnje čase zelo rad pleše, celo tako, da ga še Taubi komaj dohiteva. Za zdaj je to nekakšen maskenbal, ampak počasi bodo začele tudi maske padati in morda bo kateremu od plesalcev postalo hudo nerodno, ko bo, kot je nekdaj zapisal legendarni Jože P. D., odšel kot »k**ba s plesa«. Sicer pa je tudi J. P. D., ki so ga sprva snubili kot mogočega premierja, odfrčal tja, od koder je prišel. K namiznemu nogometu, kjer bo lahko vadil streljanje z (ustavnim) lokom. Saj veste, če ena stran v politiki lahko goljufa, so mogoče tudi enajstmetrovke pri taroku …

Špricerjev Pepi