foto: STA, arhiv Mravljišča

Ali se Slovenci res bližamo državljanski vojni? To je v svoji izjavi dejal prvak SDS Janez Janša. Ampak kdo v naši svobodnjaški domovini sploh še verjame, kar reče Janša, stalno kričijo naši neodvisni in visoko profesionalni mediji. Edino tedaj, kadar ga je treba očrniti.

Naši levičarji, čeprav Janši ne verjamejo, so to izjavo uporabili kot dokaz, da je s to izjavo sprožil državljansko vojno. Ampak zakaj je Janša to izrekel? To je dejal, potem ko je Golobova vlada na hitro sprejela odlok, da 17. maj ni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 17. maj je za dan žrtev komunističnega nasilja sprejela Janševa vlada pred kakšnim letom dni.

No, vlada Roberta Goloba je svoj odlok o opustitvi tega spominskega dne sprejela na predvečer tega praznika, ko so se udeleženci počastitve tega spominskega dne zbirali na Trgu republike v Ljubljani, polagali cvetje, prižigali sveče, molili in se spominjali pomorjenih svojcev in drugih sonarodnjakov. Zdaj je torej 17. maj kot dan spomina na žrtve komunističnega nasilja protizakonit. S tem je Golobova vlada dokazala, da se o pomembnih stvareh odloča bliskovito.

Hkrati pa zaradi podobnih janšističnih izpadov ne more pravočasno končati zdravstvene reforme, pokojninske reforme in še kupa drugih reform, ki jih je napovedovala, da o graditvi novih stanovanj in domov za starejše sploh ne govorimo.

A vrnimo se k državljanski vojni. Pri preprečevanju državljanske vojne se je nemudoma izkazal naš prvi predsednik republike Milan Kučan. S svojo izjavo, da bi bilo treba na Trgu republike postaviti spomenik slovenske osamosvojitve. A kako in kje postaviti ta spomenik? Po mnenju nekaterih naj bi stal tam, kjer stoji spomenik revolucije, kar pa pomeni, da bi bilo treba ta spomenik odstraniti. A je pretežak in bi sama odstranitev stala preveč državni ali mestni proračun.

Zato bi bila za miroljubne levičarje najboljša rešitev, če bi pod spomenik revolucije, ki je podoben narobe obrnjeni veliki črki L, postavili manjši kip osamosvojitve, s čimer bi dokazali, da je osamosvojitev nekakšen manjši bratec naše revolucije. Skratka, da brez revolucije osamosvojitve sploh ne bi bilo. In tako bi končali državljansko vojno oziroma bi jo na kulturen način preprečili. In zasluge bi šle kakopak Milanu Kučanu.

Bogo Sajovic