foto: STA

Kot v starih časih, za katere smo menili, da so že za nami, tudi zdaj fašisti napadajo komuniste in levičarje in nas mislijo ustavno iztrebiti. Ali, kot bi rekel naš veliki prvoborec, bivši predsednik ZZB Tit Turnšek – še premalo smo jih pobili, zdaj nas pa vlačijo po ustavnem sodišču. Hočejo nam vzeti našo svetlo preteklost v Dražgošah, norčujejo se iz preboja na Menini planini, kjer je en sam komunist pobil okrog 8 tisoč esesovcev ali mogoče dva manj. Ogroženo je naše spominsko klanjanje velikemu mislecu, filozofu komunizma v teoriji in praksi, marksistu-leninistu Josipu Brozu Titu, kar fašisti označujejo kot klanjanje zlatemu teletu. To je čista laž – spomenik ni iz zlata. Napačno javno razlagajo, čemu smo se ritensko umikali, potem ko smo se poklonili spominu še enega velikega komunista Borisa Kidriča. Vidite, to sta diktatura in fašizem, da naši tovariši in tovarišice ne bi smeli hoditi zadenjski! Mi, komunisti in levičarji, imamo namreč to zgodovinsko sposobnost, da lahko hodimo tudi nazaj in gremo naprej. Kar so komunisti partije Tanje Fajon zapisali tudi v svoj program.

Ne vemo sicer, kam naj se pritožimo na vse obtožbe, da smo ponosni nasledniki morilcev, ker to ustavno sodišče je v  zvezi z našim maršalom in doživljenjskim predsednikom SFRJ že zapisalo, da je bila navaden morilec in diktator. Kako lahko potem pričakujemo pravično odločitev, ki nam komunistom in levičarjem daje legitimno pravico, da smo ponosni nasledniki. Sklicevanje na neko buržoazno evropsko sodišče, da je komunizem v Evropi prepovedan, je za nas nekaj tako neznosnega, da nas boli srce na levi. V resnici smo odlična evropska politična smer, prihodnost, saj so proletarske revolucije, kot pravi Levica, neizbežne. Geslo Tovarne delavcem je sila aktualno, zato se tudi borimo proti prodoru tujega kapitala v Slovenijo, posebej madžarskega, pa tudi avstrijskega, nemškega, italijanskega, ameriškega. Zavzemamo se za kooperativne odnose z veliko kitajsko partijo, pri čemer računamo tudi na proletarske izkušnje venezuelskega socializma, ki sicer še ni uspel, a je na dobri poti. O tem so nam poročali tovariši in tovarišica Violeta Tomić iz Levice, katere članica je bila do nedavnega. Iz stranke, ki jo zdaj tudi preiskujejo, češ da je njen program neustaven, kot da je ustava nekaj večnega.

Tovarišice in tovariši iz Levice namreč malo bolj neposredno od komunistov Tanje Fajon programsko opredeljujejo, kaj je za dobrobit naroda potrebno storiti. Glasnogovornik te stranke Miha Kordiš je že večkrat povedal, da so za uspeh revolucije proletariata potrebni nacionalizacija, obračun z bajoneti z umazanimi kapitalisti, pri čemer je ta del levičarskega programa zelo human – vseh teh se ne likvidira, ampak nažene v morje. Če znajo plavati, znajo, če ne znajo, to ni problem levice. To ni neustavno.

Naša slavna komunistična in socialistična preteklost je tudi dokazala, da sreče človeku ne moreta dati ne partija in ne policija, ampak mora človeku srečo ustvariti napredna revolucionarna sila. To je v resnici imel v mislih tudi Edvard Kardelj, ki pa je svojo misel malo zakamufliral pred naraščajočo kontrarevolucijo. Zato smo takrat dobili socializem s človeškim obrazom, razen obrazov malomeščanstva, kulakov, inteligence in duhovništva. Vsi drugi so živeli v svobodi. In samo za to si tudi mi prizadevamo, ko govorimo o ekosocializmu, saj je za uspeh socializma potrebna čistilna akcija proti fašistom in novodobnim diktatorjem.

Treba se je zavedati, da brez komunistov ne bi bilo svobode 1945, razen tistih par, ki si je niso zaslužili; in ne bi bilo osamosvojitve, če naš tovariš Milan Kučan ne bi zamrznil svoje partijske izkaznice in šel v prvo bojno linijo. In je šel na fronto tudi zdaj, ko nam grozi, da bomo po naših hotelih govorili madžarsko, jedli gulaš in prepevali fašistične pesmi tipa Na Golici ob spremljavi fašistične harmonike.

Življenje sovraga damo, zato je treba razorožiti slovensko vojsko, kot je naša pomembna programska točka, da je ne bi uporabili drugi. Če vojska ni naša, bo pa od nekoga drugega.

Smrt fašizmu – svoboda komunizmu.

Vinko Vasle