foto: STA, Demokracija

Tisti šlampasti udbovski prisluh ministru Andreju Vizjaku je zdaj doživel nadgradnjo – pri Robertu Golobu imamo tudi sliko, ne samo ton. To je naše hudo prizadelo, zato poglejmo, kako so reagirali.

V stranki Levica so objavili ekspoze Luke Mesca z naslovom »Mi in Rusi proti kapitalizmu«, v katerem za to afero krivijo kapitalizem in kapitaliste tipa Boscarol. To je med posamezniki povzročilo logično željo, da tudi sami obogatijo na kakršenkoli način, tudi s korupcijo, če je treba. Robert Golob je po Levici torej žrtev izkoriščevalskega režima, ki je posledica osamosvojitve in našega članstva v Natu. V Levici razumejo, da denar ni vse, a ker je vse za denar, je v to past padel tudi Golob, čeprav posebne želje ni imel, saj je povedal, da ga denar ne zanima, razen 2,5 dohodninskega milijona. Bilo ga je namreč dovolj vsak mesec za kakšnih 40 družin. Polega tega je znano, pravi Mesec, da si Golob pogodbe ni sam podpisal in s svojo enormno kapitalistično izkoriščevalsko plačo nima nič. Tudi ponotranjenje korupcije v bosanskem primeru – če uporabimo definicijo vrhovnega sodnika Branka Masleše – je bilo le pričakovanje, ker je denar nastal, šele ko je Golob megleno firmo kupil za 15 milijonov. Da je megla, ni vedel. Levica tudi meni, da bi bilo treba televizijo, ki je posnetek objavila, močno obdavčiti.

Tanja Fajon iz Socialnih demokratov je ob objavi posnetka iz Bosne izrazila veliko zaskrbljenost, da se  kaj takšnega v modernem času sploh lahko dogaja. Ko je bila opozorjena, da se je to že zgodilo v zadevi ministra Vizjaka, je rekla, da gre za dve neprimerljivi udbovski zgodbi – ideološko je bila objava prisluha Vizjaka normalna, tole z Golobom pa ni. Prva zgodba je iz časa diktature in fašizma, Golobova pa antifašistična in osvobodilna. Umazana kampanja fašistov se kaže tudi v tem, da se je Golob skušal korumpirati znanega dne na znanem kraju ob znanem času z znanimi osebami. To je najmanj nespodobno, kajti običajno resno novinarstvo tega ne objavlja, če pa že, potem prekrije identiteto oseb, tam, kjer se reče Golob, pa se uporabi zvočni signal oz. pisk. Vse drugo je po Fajonovi v nasprotju s človekovimi pravicami in z varstvom osebnih podatkov.

Alenka Bratušek iz SAB je prepričana, da je to podoben napad fašističnega zaledja, kot so napadi nanjo, češ da je reševala bančne tajkune za davkoplačevalski denar in da je ustvarila najvišji državni dolg. To je nesprejemljivo, ker je s številkami pač mogoče manipulirati, in je žalostna, da dejstva oporekajo njenim trditvam, da je državo najbolj zadolžil Janez Janša. To je zelo slabo za dejstva, je še poudarila.

Marjan Šarec iz LMŠ meni, da je diskvalifikacija Goloba podobna tisti njegovi, da je neumen kot moški spolni organ. Poleg tega ga je vohunček Murči že obvestil, da le še malo manjka do dokaza, da je bil prisluh proti Golobu narejen v kleti na Trstenjakovi, moti samo to, da se tapete ne ujemajo.

Gibanje Svoboda in Robert Golob so posebej povedali, da njihov predsednik nikoli ni dobil nobene korupcije na transakcijski račun, razen enkrat koline in kuro. Golob posebej poudarja, da gre za fašistično zaroto, kot je fašizem tudi neprestana zahteva desnice, naj pokaže svojo dohodninsko napoved. Ob tej priložnosti se je Golob opravičil tudi slovenskim gozdovom zaradi nedavnih požarov. Znano je namreč, da on kripto komunicira z drugimi zaradi tega, da ga špijoni desnice ne morejo izslediti. Zato je uporabil metodo dimnih signalov, a se je vžgalo. Marta Kos je ob tem zahtevala, da zaradi posnetka takoj odstopi generalni direktor RTV, na opozorilo, da je to objavil Planet TV, pa je odgovorila, da to nič ne spremeni.

Vesna Vuković iz Necenzuriranega portala je s solzami v očeh spremljala bosansko diskvalifikacijo Roberta Goloba. Tudi sama je bila deležna napadov na svojo osebnost, ko se je odkrilo, da ji je Golob doniral 100 tisoč evrov – to sta bili dve Golobovi mesečni plači. Kot da je to kakšen denar.

Vinko Vasle