foto: twitter

Če se vsaj malo spoznate na aktualno ustavo Republike Slovenije, potem veste, da se začne s stavkom, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Karkoli že to pomeni. Torej, smo demokracija, ljudstvo vlada samo sebi. No, ker neposredno ne more vladati samo sebi, mora za določen čas izvoliti predstavnike, ki so poverjeniki ljudstva. Sredstvo za to pa so volitve: predsedniške, parlamentarne, pa volitve županov, članov občinskih svetov, pa članov svetov krajevnih in četrtnih skupnosti, in tako dalje.

Ampak če se ne motim, smo tudi v prejšnjem sistemu imeli vladavino ljudstva. Imeli smo ljudsko oblast, ljudsko milico, krajevne ljudske odbore, pa Jugoslovansko ljudsko armado, pa še kaj. Le da nismo imeli več strank (in s tem strankokracijo, kot bi dejal moj prvi predsednik Milan K., popularno imenovan tudi »Petdeset stotinov«), ampak eno samo stranko, zato ni bilo dileme, koga izbrati za predstavnika ljudstva. Nerodno je bilo le, da vso ljudstvo le ni bilo na oblasti, pač pa le delovni ljudje in občani, kajti Zveza komunistov Slovenije je bila avantgarda slovenskega delavskega razreda, njena razširitvena različica pa se je imenovala Socialistična zveza delovnega ljudstva, ki je uresničevala pluralizem samoupravnih interesov. Vsaj tako so nas učili pri pouku STM (samoupravljanje s temelji marksizma), ki ga je pri nas poučevala neka zguljena borčevska rdeča tršica, ki je povrh vsega vedno nosila vedno en in isti rdeči kostim, pa še naparfumana je bila z nekimi čudnimi partizanskimi dišavami. Zame, ki sem zaradi slabovidnosti sedel v prvi klopi, je bila to prava muka, saj sem bil zaradi teh vonjav ves čas kratkomalo »zadet«, torej omotičen, zato sem trepetal, kdaj mi bodo v roke stisnili kakšen pisni opomin, da z nesodelovanjem pri pouku mečem slabo luč na lik in delo tovariša Tita.

Kljub temu pa mi je enkrat le uspelo ubogo rdečo sufražetko, ki je že komaj čakala, da gre v pokoj, spraviti na rob živcev. Zanimalo me je namreč, da če je SZDL res naslednica Osvobodilne fronte, mar to pomeni, da je imela vsaka jugoslovanska republika svojo Osvobodilno fronto ali smo jo imeli samo Slovenci? Ko sem jo vprašal o tem kar pred vsemi ostalimi učenci, se je grdo namrščila. In sem dodal podvprašanje: Če je naše ljudstvo res DELOVNO – recimo, da smo Slovenci res takšni – ali ima potemtakem tudi Črna gora svojo organizacijo SZDL? No, takrat se je pa babi totalno »snelo« in me je poslala iz razreda ven. Češ, takole me pa ne boš zaj**aval in žalil bratske narode, pa tudi če vici o lenih Črnogorcih držijo. Pa sem si rekel, da se ne bom prepiral ne z njo, ne s tovarišem ravnateljem, čeprav bi lahko dokazoval, da je Tito nagnal črnogorskega komunističnega funkcionarja Milovana Đilasa zaradi njegove domnevne lenobe. In sem se zmenil, da mi prekršek, ki sem ga storil s predrznim vprašanjem, izbrišejo v zameno za nekaj ur družbeno-koristnega dela. Zame je bila to precej koristna izkušnja, saj sem se kasneje, ko sem služil vojaški rok nekje v Vojvodini, izognil podobnim čerem, ko me je predavatelj politične vzgoje direktno izzval z vprašanjem, če imamo v naši državi res diktaturo proletariata. In sem se naredil butca, češ tega pa res ne vem. Predavatelj, nek rahlo ostarel major, se je samo začudil, kako da tega ne vem, če je pa odgovor pritrdilen. In sem si mislil, ja, seveda vem, da je diktatura, ampak ti, stari, to kar sam razlagaj okoli in ne mešaj mene zraven. Uf, še dobro, da ni bral mojih misli…

In ker ljudstvo še ni narod, narod pa tudi ni nacija – čeprav je legendarni France B. ob plebiscitu rekel, da smo Slovenci postali prava nacija, ki zahteva svoj prostor pod svobodnim soncem – se tudi dandanes nekateri ekskluzivno razglašajo samo za ljudstvo. Denimo moji dragi kolesarski sotrudniki, kot so denimo Jaša J., Tea J. in Nika K., ki jih niti slučajno ne zanimajo kolesarske dirke a la »Tour«, »Vuelta«… Zanima pa jih ljudstvo. V to kategorijo pa seveda spadajo samo »naši«, torej »ne-janševi«. Namreč, »janševci« niso ljudstvo, oni so »proti-ljudstvo«. In če je Slovenija po ustavi vladavina ljudstva, potem bi lahko v ustavo tudi zapisali, da imajo v Sloveniji oblast Jaša, Tea in Nika ter vsi, ki mislijo tako kot ta trojica.

Ups, kaj pa vladavina prava? Ni problem: ta trojica bo vsak čas razglasila sebe za pravo. Saj navsezadnje Nika vlaga zakone, parlament jih pa sprejema…

Špricerjev Pepi