foto: Pixabay

Ruska, pravzaprav Putinova agresija na Ukrajino traja že mesec in pol  in vse kaže, da se ne bo nehala. Medtem pa Evropska unija uvaja sankcije proti Rusiji, ki pa bodo finančno prizadele ves svet, ker bodo trajale še dolgo časa.

No, sankcije naj bi Putina prisilile, da sede z ukrajinskim predsednikom Zelenskim za pogajalsko mizo, kjer bi z dogovorom končala agresijo in zagotovila mir, češ da so se vse vojne končale s pogajanji.

A to, da se vse vojne končajo za pogajalsko mizo, je sicer miroljubna izmišljija. Vojne se namreč končajo tako, da ena stran zmaga, druga pa je poražena. To se je zgodilo po koncu prve svetovne vojne, ko sta bili najrej poraženi nemško in avstro-ogrsko cesarstvo, nakar so ju v Versaillesu dočakale močne »pogajalske« kazni, s katerimi smo Slovenci izgubili Primorsko. To se je potem zgodilo tudi po drugi svetovni vojni, ko so se Nemci po Hitlerjevem samomoru vdali zaveznikom. In v tem sporazumu je Sovjetska zveza dobila pol Evrope, kot nekakšne komunistične »kolonije«, čeprav so bili Sovjeti nacistični kolaboranti, ko so oboji napadli Poljsko. Toliko torej o »miroljubnih« pogajanjih zmagovalcev s poraženci.

In zdaj naj bi se napadeni Ukrajinci za okroglo mizo dogovarjali s Putinom. A prav Putin je sprožil rusko agresijo na Ukrajino. In če danes pogledamo posnetke o razrušenih ukrajinskih mestih in množico pobitih civilistov, si res ne morem predstvaljati, da bi Zelenski s Putinom razpravljal o pravičnem koncu vojne in miru. Sicer pa je mnogo zahodnih voditeljev Putina oznčilo kot vojnega zločinca.

Torej je edina možnst, da pride do miru, da v tej vojni (kot jo imenujejo Putinovi privrženci) zmaga ena stran. In ker je Rusija vojaško močnejša, poleg tega pa ima tudi atomsko orožje, je kazalo, da bo Rusija zmagala. No, Ukrajinci pa se ne dajo in se odločno bojujejo za svojo neodvisnost in svobodo, čeprav jih Putin zmerja z nacisti. Zato bi bil pravičnejši razplet, da bi Ukrajinci s svojimi četami prestopili rusko mejo in zverinske agresorje nagnali. Res da imajo Ukrajinci manj vojakov, zato bi jim moral Zahod pomagati, tako kot je med drugo svetovno vojno pomagal državam, ki so jih napadli Hitlerjevi nacisti. In če bi se to zgodilo, bi kaj hitro rusko ljudstvo, ki se ima za ukrajinske brate, spoznalo, da ni Zelenski, ampak Putin pravi nacist, saj Ukrajinci zagotovo ne bi morili svojih bratov in rušili njihovih domov. In ko bi Putin kapituliral, bi bilo te vojne konec in Rusija bi postala del Evrope, kar je pred komunistično revolucijo že bila.

Bogo Sajovic