foto: STA

Golobova svobodnjaška vlada mora po komaj stotih dneh vladanja razrešiti vrsto problemov, čeprav se še ni dobro odpočila po veličastni zmagi na državnozborskih volitvah. A večine problemov ni zakuhala Golobova svobodnjaška stranka, pač pa prejšnja fašistična Janševa vlada.

Eden najhujših problemov je pogodba o nakupu 45 bojnih vozil boxer, ki naj bi jih uvozili iz Nemčije. Za te bi morali Nemcem plačati kar okrog 420 milijonov evrov. To pa je za golobnjake in njihove koalicijske privržence, za Socialne demokrate in Levico ne samo veliko preveč, ampak povsem odveč. Zato tudi prekinitev pogodbe, kar nas bo stalo najmanj 70 milijonov evrov kazni, kar pa je mnogo manj od omenjenih 420 milijonov.

Že res da potem boxerjev ne bomo imeli, ampak novi obrambni minister Marjan Šarec, ki si je položaj ministra kljub porazu svoje stranke na volitvah vseeno svobodno prislužil, je zagotovil, da bo našel cenejše oklepnike za našo vojsko. Ni povsem jasno kje, a najbrž bi uvozil poškodovane ruske oklepnike iz Ukrajine. Sicer pa je naša Levica, ki ima vse močnejši koalicijski glas, že zdavnaj povedala, da oklepnikov ne potrebujemo, ker smo tako miroljubni, da tudi vojske ne potrebujemo. Seveda, saj imamo v našem parlamentu odličnega boksarja Dejana Zavca. Zato tudi potrebujemo kar tri nova ministrstva, da v njih zaposlimo čim več sedanjih poslancev, potem pa v poslanske vrste posadimo vsaj 45 boksarjev.

Seveda pa boxerji ali boksarji niso edini problem. Še hujši problem je naše zdravstvo, ki ga vodi Bešič Loredan. On se mora ukvarjati z janšističnimi  čakalnimi vrstami in janšističnim pomanjkanjem zdravnikov. Tu moram ministra opozoriti na eno od televizijskih reklam, ki propagira prodajo jabolk. V tej reklami jasno in glasno povedo: »Eno jabolko na dan, odpravi zdravnika stran!« Treba je torej kupiti le 365 jabolk na leto (in to ne naenkrat), pa zdravnika sploh ne boste potrebovali. In če takole čez prst računamo, da je kakšnih pet jabolk težkih en kilogram, jih potrebujemo letno okrog 70 kilogramov. In če en kilogram stane okrog 2 evra, si posameznik vsako leto kupi zdravje za približno 150 evrov. Skratka, z enim jabolkom na dan bi se skrajšale čakalne dobe (pravzaprav jih sploh ne bi bilo več), zdravnikov sploh ne bi potrebovali in vsi bi lahko šli v tujino, kjer jabolčnega zdravja še ne poznajo. Ampak vlada bi imela hud nov problem, ali sploh obdržati ministrstvo za zdravje in kako ljudi prepričati, da še naprej plačujejo zdravstveno zavarovanje.

Bogo Sajovic