foto: Pixabay

Naj mi bralke in bralci oprostijo, ker bom morda dregnil v osje gnezdo in povezal prihajajočo vladajočo elito z našim svetlim krščanskim izročilom.

Bliža se namreč binkoštni praznik. Za Svetega Duha vemo, da je tretja Božja oseba in da se je v Svetem pismu javljal tudi pod podobo goloba. Seveda to dejstvo omenjam bolj mimogrede, ker ga skušam povezati s tem, kar sem nedavno doživel na »fejst bukovem« socialnem omrežju. Neka gospa je namreč navdušeno in vehementno razlagala, kako se je nad Slovence razlil Sveti Duh 24. aprila letos, da so končno spodili z oblasti sataniste, ki so nam vladali zadnji dve leti. Priznam, da sem bil zaradi njenega dokaj zmedenega in na trenutke tudi že vreščečega sloga nekoliko v dvomih, ali oba misliva istega Boga in istega Svetega Duha. Namreč, v zadnjem času imam kar precej opravka z raznimi rdečimi tercialkami iz vrst novodobnih oddelkov AFŽ z Niko in Teo na čelu. Ampak se je izkazalo, da imava vendarle v mislih istega Boga – ta gospa tovarišica je namreč, kot je sama povedala, cenjena katehistinja v eni od župnij z območja, od koder je doma bodoči predsednik vlade. Ki zna otroke dobro podučiti, kdo je pravi vrag v naši deželi.

Kar se tiče golobov in Golobov, je sicer res, da imam čisto po krščansko zelo rad enega od njih. Pa s tem ne mislim toliko našega Taubija, ki se bolj kot na Svetega Duha spozna na energije (ne vem, če ravno tiste iz  new age nabora, ampak na energetiko se vsekakor zelo dobro spozna), ampak na grosupeljskega župnika, prečastitega Martina, ki se dobro spozna tudi na medijsko komunikacijo. Zanj tako kot za ostale duhovnike velja, da so to dobro poučeni gospodje, ki vedo, kje so njihove meje. Tako nas je namreč preko medijev podučila častitljiva milostljiva (in svetlolasa) gospa Ursula von den Klakotscher, ki je s svojimi kardinalsko rdečimi (hm, škrlatnimi?) čevlji hitro dobila odpustke. Tudi za kardinalne neumnosti. Odslej ji bo dovoljeno, da si bo lahko v parlamentarni dvorani med sejo privoščila kokice. Ker je parlamentarna menza menda draga in zanič, Taubi pa ji daje premalo žepnine. V menzi ji namreč lahko ponudijo samo fižol, s čimer se je pojavila nevarnost, da bi na delovnem mestu spustila par golobčkov in bi se lahko vključili alarmi zaradi nevarnosti zaplinjevanja. Parlament mora biti pač varen prostor. Tako kot sodna dvorana.

Ampak Taubi pač dobro ve, da duhov ne moreš nadzorovati, še posebej, če pobegnejo iz steklenice. Eden od njih, ki bo po novem obvladoval njegovo vlado, ima celo sto imen – eno od teh pa je Emilija. Skrbela bo za digitalizacijo, čeprav je za predstavitev porabila celo goro papirja. V svetu digitalizacije jo boste res težko našli. Če jo boste iskali na twitterju, obstaja velika možnost, da vas je blokirala, še preden ste se jo sploh lotili iskat. Duhovi pač zmorejo več. Lahko živijo hkrati v sedanjosti, preteklosti in prihodnosti. In med svojimi prednostnimi nalogi bo duh s sto imeni skrbel za odpravljanje sovražnega govora. Uf, težka naloga – že v Pahorjevi vladi so se lotili tega zalogaja, pa ni uspelo. Prav tako ni uspelo obrzdati tega strahotnega greha niti v času vlade Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Ja, desnih vlad pa ta problem itak ni zanimal, kenede? Če bi jih, bi morali oglobiti celo samega poeta Prešerna, ki je zapisal tisto svojo »v sovražnike z oblakov rodu naj naš’ga trešči grom«. Ampak če je Milanu K. septembra leta 1989 uspelo zapeti »Bog živi ves slovenski svet« ravno v trenutku, ko ga je ujela kamera TV Ljubljana, je odpuščeno tudi Ribčevemu Francetu.

Sicer pa: ko smo pri golobih, golobčkih in duhovih, naj povem, da se v prvo ligo vračajo tudi povsem materializirani obrazi iz starih časov. Najbolj politično razgledan zdravstveni tehnik Jani M. se menda vrača na ljubljanski magistrat, ker je prepozno prestopil v Gibanje Svoboda ter ostal brez kandidature za poslanca, sicer bi tudi v novem mandatu dobil častno mesto v dvorani, morda celo tik zraven Urške. Sebastjan S. se menda vrača v klub nočnih (varnostnih) ptic, čeprav še ni znano, kaj o tem pravi Damir s partizanskim imenom Muri. Vrača pa se tudi nekdaj pridna Ropova čebelica Melita. Skrbela bo za komunikacijo. Upam, da ne z duhovi…

Špricerjev Pepi