foto: epa

Ob ruskem vdoru v Ukrajino se je na začetku zdelo, kot da je vojna za Ruse dobljena. No, k temu vdoru je pripomogla tudi Evropa, ki že leta ruskim izzivanjem odgovarja (če sploh) z medlimi sankcijami, ki bi Rusijo gospodarsko in finančno prizadele šele čez nekaj mesecev, če ne celo let. Tako bi bil tak ukrep pravzaprav brez haska.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa se na proteste niti najmanj ne ozira. Sicer pa je za vsak primer za ta svoj napad na Ukrajino pripravil izgovor, češ da mu gre predvsem za to, da odstrani ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ga zamenja s kakšnim svojim privržencem, ki bo politično prorusko usmerjen, kot je beloruski predsednik Lukašenko. Putin namreč Zelenskemu očita neonacizem in genocid, kar bi Zelenski laže očital Putinu, kajti Zelenski je pol Jud, Putin pa je vse bolj podoben Hitlerju, saj je podobno kot Adolf na oblasti že dvajset let.

Sicer pa Ukrajina ni edini Putinov cilj. Potem ko je že pred leti zasedel Krim pa razgrajal v Donbasu in Lugansku (pred dnevi pa ju priključil Rusiji, pardon, razglasil njuno »neodvisnost«), česar pa na Zahodu vladajoči levi liberalci in socialisti niso znali (ali hoteli) preprečiti, se je usmeril še na Poljsko. S pomočjo beloruskega Lukašenka je začel na belorusko-poljsko mejo z letali voziti afro-azijske migrante, ki so hoteli čez Poljsko nezakonito priti v Evropo. A Poljaki so svojo mejo ubranili, čeprav je Putin domneval, da bo »liberalna« Evropa Poljake kaznovala. Kajti za »progresivne« Evropejce je Poljska kriva za vse že vsaj od leta 1939, ker ne takrat ne danes ni pokleknila pred tedanjim in sedanjim Adolfom.

Zanimivo pa je, da teh »ubogih« afro-azijskih migrantov ne prostrana Belorusija ne še bolj prostrana Rusija ni naselila v svoji ogromni in redko poseljeni državi (kakih 140 milijonov Rusov živi na 17 milijonih kvadratnih kilometrih ozemlja). Jasno, saj so bili ti migranti le del načrta, da se Evropa spravi na kolena in jo potem priključijo večno zmagoviti Rusiji. Kajne, tolovariš Adolf Putin?!

No, ob neposredni ruski invazji se Ukrajinci raje niso preveč zanašali na evropske sankcije, ampak so se sami odločno uprli agresorju in ga po vsem sodeč vsaj za zdaj uspešno ustavili. In glej ga, vraga, tudi evropske elite so zato posegle po odločnejših sankcijah proti Rusiji, čeprav so na začetku vdora tarnale, kako bi resne sankcije gospodarsko uničile tudi Evropo. In zdaj teče voda v grlo Adolfu Putinu. Bliskovite zmage ni, finančne rezerve kopnijo, upirajo se mu tudi Rusi in lahko se mu zgodi, da bo osamljen v kakšnem bunkerju ugriznil v cev pištole.

Bogo Sajovic