foto: Pixabay

Po Ljubljani še kar naprej demonstrirajo tako imenovani proticepilci, ki trdijo, da so z vladnim odlokom, ki uveljavlja in zahteva tako imenovani PCT ( prebolevnost, cepljenje ali testiranje na novi koronavirus) za vsakodnevno življenje, dokler pri nas traja epidemija, kršene njihove ustavne pravice. 

Zadrte levičarje še razumem, saj gre za kitajski virus. Kitajska pa je komunistična velesila, torej je vse, kar pride iz nje, napredno in hvale vredno. Zato je ta virus, ki se je rodil v kitajskem vojaškem laboratoriju v Wuhanu. Poleg tega tako napreden, da nenehno menja svojo kužnost v vse bolj kužni obliki.

Torej so levi proticepilni protesti v mili nam domovini še nekako razumljivi, ampak protestirajo tudi desno usmerjeni Slovenci, češ da je to protipravno omejevanje človekovih pravic, ker ljudje zaradi tega ne morejo prosto iti v trgovino, v zdravstveni dom, v knjižnico ali na kakšno kulturno prireditev, če nimajo potrdila PCT.

Ker torej te demonstracije načeloma niso politične, razen če ne gre za zmerjanje Janševe vlade, pa se moramo vprašati, zakaj se ti levo-desni in sredinski protestniki niso spravili na katerokoli našo oblast, ki že od sredine osemdesetih let (natančnega datuma se ne spomnim) zahteva, da mora biti voznik avtomobila privezan z varnostnim pasom. Pred tem vsaj osebni avtomobili niso imeli varnostnih pasov. Uradno naj bi z varnostnim pasom vozniki sami skrbeli za varnost v prometu.

A ko me je nekoč policaj ustavil, ker nisem bil pripet z varnostnim pasom, mi je seveda napel, kako ogrožam promet, sem se mu upal ugovarjati, da s tem, če kot voznik nisem pripet, nikogar ne ogrožam, tvegam le lastno življenje, sem se pa strinjal, da morajo biti sopotniki v mojem avtu privezani. Pa me je zavrnil, češ da z nepripetostjo ob morebitni nesreči prizadenem tudi zdravstveno ustanovo, v kateri sem zavarovan, še zlasti, ker neprivezan voznik ob nesreči utrpi hujše posledice. Kazni nisem plačal, ker mu nisem posredoval tiste srbske nesreče na avtocesti, kjer sta dva voznika (eden privezan, eden pa ne), ki ste se zaletela, oba umrla. Policija je tedaj izdala sporočilo, da sta bila sicer oba mrtva, a neprivezani je bil videti kot pekmez (marmelada), privezani pa kot živ.

Mi je pa ta  policistova razlaga, da neprivezani voznik z nesrečo oškoduje tudi zdravstvo, dala idejo, naj vlada uvede podobno kazen za ljudi brez PCT, če zbolijo za covidom, in iz svojega žepa plačajo zdravljenje. Seveda pa ne vem, ali bi se s tem proticepilni protesti še povečali ali pa bi hitro naraslo število Slovencev s PCT.

Bogo Sajovic