foto: STA / Katja Kodba

Včeraj so mediji poročali, da je premier Robert Golob nastopil kot mediator med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ter ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, ki naj bi se spravila med seboj. 

Ali bolje rečeno: minister Danijel Bešič Loredan se je moral po premierjevem ukazu javno opravičiti Zoranu Jankoviću, ker mu je pred tem namenil nekaj ostrih besed.

Vendar pa naj bi bilo to po naši informaciji šele prvo veliko opravičilo, ki naj bi ga bil deležen ljubljanski župan. V prihodnjih treh dneh naj bi bilo javno objavljeno še eno. Objavilo naj bi ga Slovensko farmacevtsko društvo. V naše uredništvo smo pridobili besedilo opravičila in ga objavljamo v celoti:

Spoštovani ljubljanski župan, precenjeni gospod Zoran Janković,

z veliko zadrego smo spremljali zadnje dogajanje, ko ste bili povsem po nepotrebnem deležni ostrih besed ministra za zdravje. Zato smo toliko bolj veseli, da se vam je ponižno opravičil. S tem pa je spodbudil tudi nas, da vam želimo izreči iskreno opravičilo za vse hudo, ki ste ga doživeli. 

Govorimo namreč o farmacevtki, ki ste jo zvabili med rjuhe. Zaradi tega so na vas letele ostre besede, zmerljivke, da ste fukfehtar in podobno. Na vas so se javno spravljali, vas poniževali, vam podtikali zlobne namene, pisali o vas, da ste spolni predator. Verjamemo, da ste ob tem doživljali hude duševne bolečine. Tega ne privoščimo nikomur, kajti takih bolečin ne morejo omiliti nobene še tako močne tablete. 

Verjamemo vam, da ste imeli samo dober namen. Hoteli ste farmacevtki pomagati do službe. Ravnali ste v skladu s svojim nagonom. Dejanja niste tajili. Še več, celo tvegali ste lastno zdravje, ker veste, da so farmacevtke lahko namazane z vsemi žavbami. Tako ali tako je farmacija v zadnjih letih zaradi pandemije covid19 postala vir vsega zla. In tega se zavedamo. In zavedamo se, da bo po ljubljanskih lekarnah vedno težje dobiti službo. Resnično si nismo želeli tega, da bi ob vsem napornem delu, ki ga opravljate, morale kandidatke za službo v lekarni pri vas opravljati sprejemni izpit. To je za vas gotovo huda obremenitev. 

Zato, gospod Janković, sprejmite naše iskreno opravičilo, ker vas je naša uslužbenka po nepotrebnem “zrajcala”. Prevzemamo vso odgovornost in obljubljamo, da se ne bo več ponovilo. 

Z največjim spoštovanjem,

Slovensko farmacevtsko društvo

(opomba: zgornje besedilo je le osnutek, zato nima žiga in podpisa, prav tako tudi ne datuma.)

Janko Zorančič