foto: Twitter

Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da so vandalizirana tudi umetniška dela Jacksona Pollocka, a tega ni nihče opazil. Zato se je ekipa Mraljišča skupaj z umetnostnimi strokovnjaki odpravila na teren, da bi ugotovila razmere v Sloveniji.

»Slika iz serije Karneval umetnika Arijana Pregla, ki je razstavljena v Moderni galeriji, je videti poškropljena z barvo, ki se ne ujema z barvami na sliki,« so povedali strokovnjaki.

Vandale so ujele kamere, vendar so uničenje Preglove slike odkrili šele tedne pozneje, ker je bila originalna slika že na začetku videti grozna in popacana. Škodo so zaznali potem, ko so se obiskovalci muzeja pritoževali, da se kupljeni katalogi ne ujemajo z razstavljenimi slikami.

Varnostnik Tone Z.  je povedal, da je pregnal skupino mladih, ki so s seboj imeli barvo: »Rešil sem sliko, vsaj mislil sem tako. Ali je bila že originalna tako čudna?«

V Moderni galeriji so se odločili, da slike ne bodo obnavljali. Ugotovili so, da je vandalizirana slika boljša od Preglovega originala.

K. M.