foto: Demokracija

Čeprav je Slovenija majhna država, pa to ne pomeni, da je povsem nezanimiva za Američane. Po naših podatkih je v zadnjih dveh mesecih v našo državo incognito pripotovalo okoli 50 Američanov iz sveta filma, še več pa naj bi jih prišlo februarja. 

In kaj je v Sloveniji tako zanimivo? Naš vir z veleposlaništva ZDA v Sloveniji trdi, da je Slovenija postala zanimiva destinacija za ZDA pred desetimi leti, ko je tedanji veleposlanik Joseph A. Mussomeli odigral precej močno vlogo pri sestavljanju vlade po volitvah decembra 2011. Kot je znano, so se zato nanj zelo razjezili glavni šefi tranzicijske levice – v Sloveniji sta bila to takrat predvsem predsednik zveze borcev Janez Stanovnik – Tine in pa predsednik republike Danilo Türk. Slednja naj bi povsem izgubila živce še zlasti po tistem, ko je prišlo do izvolitve druge Janševe vlade, kar naj bi se zgodilo zaradi lobiranja Američanov.

Še bolj pa se je zanimanje za slovensko politiko v ZDA povečalo v času mandata predsednika Donalda Trumpa, saj je poročen s Slovenko Melanijo, ki je slovensko naučila tudi svoje otroke. Ker se je s tem okrepilo tudi zanimanje za politično dogajanje in tudi za slovenske politične čudeže, ni nič čudnega, da je Slovenija pod drobnogledom svetovne velesile. Kot nam je zaupal omenjeni vir z veleposlaništva, je to morda tudi povezano z dejstvom, da je za Američane prav Slovenija neposredni dedič prvega pojava demokracije na evropskih tleh – gre za ustoličevanje karantanskih knezov. Ta pravzor naj bi navdihnil avtorja ameriške deklaracije neodvisnosti, namreč Thomasa Jeffersona. Ker pa naj bi se v naši državi dogajale precej neobičajne stvari, naj bi bilo zanimanje še toliko večje. Da je v naši državi te dni kar precej predstavnikov filmske produkcije, pa potrjuje tudi legendarni voditelj oddaje Studio City, sicer pa izkušeni filmolog Marcel Štefančič.

Na našem portalu smo sicer oktobra lani že poročali, da znani komik Judd Apatow vabi Marjana Šarca v svojo novo komedijo – in očitno ta informacija kar drži, saj so znanega komika v zadnjih dneh opazili na Bledu, kjer naj bi skupino Slovencev spraševal, kaj si misli o Šarcu in slovenski politiki nasploh. Je pa naokoli že zaokrožil posnetek, ki naj bi nakazoval, kakšen film namerava Apatow posneti še letos o Sloveniji. Povsem bodite pozorni na konec sicer kratkega filmčka, saj nakazuje, da bo tisti pravi film nastajal pod okriljem družbe 20th Century Studios. Oglejte si ga:

Darjan Pralec