foto: STA, Google Maps, Pixabay

Včeraj je marsikoga šokirala novica, da je RTV Slovenija podelila nagrado, poimenovano po Franetu Milčinskem Ježku, razvpiti Svetlani Makarovič.

Kot so med drugim zapisali v obrazložitvi, gre za »humanistično intelektualko, za katero so značilne širina, globina in ostrina duha«. Ergo: nagrada je šla v prave roke, saj je predvsem javno izražanje sovraštva in odpora dokaz njenega humanizma in širine. Kot nam je povedal eden od članov žirije, ki podeljuje omenjeno nagrado, sam pa je zaposlen na RTVS: »Enkratna je! Ne samo, da javno pove raznim slovenceljskim kreaturam, da jim je*e pas mater, ampak je tudi iskrena glasnica razrednega boja. Mi vsi nekaj blefiramo in se delamo lepe, ona pa direkt pove, koga je treba zmetat v jame. In to sploh ni škandalozno, ampak vredno občudovanja. Je v skladu z naravnim pravom.« Neimenovani sogovornik nam je še sporočil, je Makarovičevo navdihoval pravkar umrli pravnik dr. Ljubo Bavcon, med politiki pa sta jo navdihovala evropski poslanec dr. Milan Brglez in poslanec DZ Miha Kordiš.

No, v uredništvu Mravljišča pa nam je uspelo izvedeti, kako je sploh prišlo do odločitve, da Ježkovo nagrado prejme Makarovičeva. Kot so nam povedali viri iz lokala Bangladesh v neposredni bližini sedeža RTV Slovenije, se je vse skupaj odvijalo na prvi oktobrski dan. Takrat je namreč v omenjeni lokal prikorakal eden od mlajših članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, v lokalu pa so ravno sedeli trije člani žirije in se pripravljali na finalni izbor Ježkovega nagrajenca. Seveda je član borčevske zveze brez dlake na jeziku predlagal, naj podprejo Makarovičevo, vendar člani žirije na to najprej niso reagirali. Mladi borec seveda ni odnehal, zato je vse člane žirije povabil pred svoj prenosni računalnik, kjer so si člani žirije ogledali naslednji video:

Glede na to, da so avtorstvo vokala omenjenega videoposnetka, ki naj bi predstavljal recept za partizanski golaž, pripisali kar samemu Ježku, so ga člani žirije vzeli zelo resno in v roku pol ure v Bangladeshu tudi sami skuhali golaž – seveda partizanski. Seveda z obvezno količino popitega piva. Tistega večera je nato na sestanku žirije padla odločitev o prejemnici Ježkove nagrade, čemur je sledila še ena runda »golaža« z obveznim dodatkom piva. Posledica: člani žirije so prostore RTVS zapustili šele naslednji dan zjutraj, eden od članov naj bi celo stokal, da ima hudega Mačka Matijo. Tako se je tudi razpletla letošnja podelitev Ježkove nagrade.

In še to: drevi naj bi se v enem od ljubljanskih lokalov – tokrat ne gre za Bangladesh – organizirala tudi zabava, s katero naj bi proslavili podelitev letošnje Ježkove nagrade. Igrala pa naj bi skupina The Pas Mater’s Band, ki je nastopala že konec osemdesetih let na Anteninih karavanah na raznih počitniških destinacijah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Joki Peršin