Je bila kriva nevoščljivost, ker se niti v Beogradu ni nikoli zbralo toliko mladih? (foto: Youtube)

Tik pred misijonsko nedeljo, ko smo že poročali o ogorčenju gibanja Black Lives Matter (BLM) zaradi naslovnice Družine, se je zgodil še en škandal. Vse borčevske organizacije z območja nekdanje Jugoslavije, vključno s slovensko, so namreč ostro obsodile dogodek na Madagaskarju, ki ga prikazuje tudi naslednji posnetek:

Omenjene organizacije so namreč prepričane, da jim je misijonar Pedro Opeka ukradel idejo in naredil plagiat nekdanjih praznovanj dneva mladosti v Beogradu in drugod po sedaj že propadli Jugoslaviji. »To je nezaslišano, da to stori klerik, potomec kolaborantov in nosilec katoliškega imperializma. Ostro protestiramo!« so zapisali v skupni izjavi.

Kot še dodajajo, je bil jugoslovanski voditelj Josip Broz Tito tudi ustanovitelj gibanja neuvrščenih, zato je toliko bolj boleče, da razredni sovražniki sedaj v neuvrščenih državah kradejo njegove ideje. »Namesto da bi širili ideje svetovne revolucije, tamkajšnjim otrokom prodajajo meglo,« so še zapisali. Ob tem pravijo, da so s tem mnoge države prestopile med uvrščene – v družbo imperialistov. »Najmanj, kar lahko storimo, je to, da jih tožimo zaradi kršenja avtorskih pravic,« so še zapisali.

Vendar pa so zlasti nekateri Hrvatje iz Hercegovine že komentirali odziv borčevskih organizacij. »Očitno njihov ljubljeni Titej le ni bil tako pameten, saj ni avtorsko zaščitil svojih parad v Beogradu,« je zapisal eden od njih.

Čordo Zlatanović