foto: Youtube / posnetek zaslona, EPA / Jörg Carstensen

Najbolj vplivni mediji sveta so v šoku, ko so njihovi uredniki videli najnovejše fotografije predsednika slovenske vladne posvetovalne skupine za covid19. Mario Fafangel je namreč nekoliko spremenil imidž. “Sedaj nam je vse jasno, zakaj se v Sloveniji dogaja to, kar se dogaja,” sporoča uredništvo New York Times.

Britanski časopis The Guardian, ki je Slovenijo opisal kot novi evropski čudež pod vodstvom Roberta Goloba, pa piše o tem, da zdaj ni več tako presenetljiva izjava novega slovenskega premierja, da si lahko covid19 zdravimo kar na morju.

“Če ima slovenski premier res tako dobre svetovalce, potem smo lahko prepričani, da je obdobje covid19 za Slovenijo končano za vedno. Vsa zgodba nas lahko spomni na nek zelo uspešen operativni poseg, ki ga je izvedel Mr. Bean,” so zapisali v nedavnem uvodniku.

Tudi v nemškem Der Spieglu so šokirani. “Sedaj, ko je glavni svetovalec za covid19 snel masko, je vse jasno. In se Slovencem opravičujemo, ker smo bili do njih nerazumevajoči. Ker nismo vedeli, zakaj se to dogaja. Zdaj jih bolje razumemo. Dragi slovenski prijatelji, opravičujemo se vam,” so zapisali.

No, naš vir iz Nemčije pa nam je zaupal, da je eden od novinarjev omenjenega časopisa ob nedavni tiskovni konferenci, ki jo je imel Mario Fafangel v Ljubljani, slednjega pocukal za rokav in vprašal: “Oprostite, ste vi morda Borat iz Kazahstana?” Nakar je Fafangel odgovoril: “Ne, jaz sem tisti iz Slovenije.”

Na dogodek so se odzvali tudi v rimskem časopisu La Repubblica, kjer se posipajo s pepelom. “Doslej smo vedno mislili, da je predsednik naše vzhodne sosede Borut Pahor tisti, ki ga lahko primerjamo z Boratom. Vendar smo mu delali krivico, saj je to vlogo dejansko ves čas igral nekdo drug. Celo takrat, ko je gospod Pahor sklenil zgodovinski sporazum s predsednikom italijanske republike, smo se norčevali, češ kaj mu je tega treba.” Ob tem dodajajo, da bo morda zaradi nedavnega razkritja tudi papež Frančišek spremenil potek obiska v Kazahstanu in bo na poti nazaj v Vatikan spotoma  obiskal tudi Slovenijo. Češ, Borat je v resnici Slovenec in ne Kazahstanec.

Angel F. Mariani