foto: STA

Frontman Levice Luka Mesec nikoli ne razočara – vedno je poln idej, pred volitvami še posebej. Nič čudnega, da že dobiva vabila na predavanja na najbolj prestižne univerze, kjer naj bi študentom predaval specialno ekonomijo z vidika pravičnosti. 

Očitno je najbolj znane ekonomiste sveta prepričal tale posnetek:

Torej, Mesec predlaga novost, ki jo ne pozna še nobena država. Uredil bi plače tudi v zasebnem sektorju. V razmerju ena proti deset. Kar je sicer še vedno manj pravično kot v času jugoslovanskega socializma, ko je lahko direktor dobil največ petkratnik plače čistilke.

A to je seveda šele začetek. Kot pravijo naši viri, Levica za naslednje volitve pripravlja še bolj revolucionarne novosti. Tako naj bi uvedli največje razmerje pri telesni teži. To pomeni, da bodo smeli največji debeluhi Slovenije imeti največ petkratnik teže najbolj suhega odraslega prebivalca Slovenije, sicer sledi kazenska obdavčitev na vsak kilogram, ki presega to omejitev. Prav tako naj bi uredili tudi maksimalno razmerje pri zapornih kaznih, pa razmerje pri starosti ljudi in pri številu strani knjig. Morda bodo uvedli celo kvote na velikost televizijskega ekrana in števila las. Kako bodo izvajali štetje, ni znano.

So pa na univerzi Harvard slučajno opazili omenjeni osnutek programa Levice za naslednje štiriletje. In morda bo Luka Mesec za ta dosežek predlagan za Nobelovo nagrado za ekonomijo – nikoli se ne ve.

Je pa nerodno, da je imel že Edvard Kardelj podobne ideje na področju kmetijstva. Vendar ni mogel veliko eksperimentirati, ker so mu prehitro crknile vse krave…

Pepi Bohorc