foto: arhiv Mravljišča

V Sloveniji močno odmevajo zadnje policijske preiskave pri družini Janković, čeprav mnogi Slovenci dvomijo, da se bo tudi po zadnji preiskavi kaj premaknilo. Ljubljanski župan Zoran Janković se je namreč že nekajkrat pohvalil, da mu organi pregona nič ne morejo, saj je vendar nasprotnik Janeza Janše. 

A očitno to še zdaleč ni edini razlog za to, da Zoran Janković ostaja na prostosti. Najbolj znani Šumadijec na svetu namreč dela čudeže, kar kaže tudi naslednji posnetek:

Torej, po podatkih ljubljanskega župana se najlepše mesto na svetu pohvali, da je novembra imelo kar 36 sončnih dni. Nad tem rekordom so presenečeni celo okoljevarstveniki, ki se čudijo, ali je bilo potem prejšnji mesec v Ljubljani minus šestnajst deževnih dni.

Kakorkoli že, odgovore na Jankovićevo čudežno preračunavanje smo poskušali najti na več naslovih. Najprej smo povprašali njegovega nekdanjega strankarskega kolega Jerneja Pavliča, če je morda Janković uporabil kakšne njegove matematične formule. Vendar je zanikal vpletenost.

Oglasili pa so se nam iz Srbske pravoslavne cerkve, od koder nam je tiskovni predstavnik sporočil (sicer v cirilici, vendar smo sporočilo vseeno kolikor toliko solidno prevedli): “Spoštovano uredništvo Mravljišča, kot veste, Srbska pravoslavna cerkev uporablja za liturgijo julijanski koledar, ki za dva tedna zaostaja za gregorijanskim, torej tisti, ki se uporablja tudi za civilne namene. Naš pripadnik Zoran Janković uporablja oba koledarja, tako julijanskega kot gregorijanskega, saj tudi novo leto praznuje dvakrat. Ko se je november po gregorijanskem koledarju končal, je gospod Janković lahko še približno do 13. decembra letos užival novembrske radosti. Če torej zanj november traja 43 dni, je to njegova osebna odločitev, ki jo spoštujemo, vendar mu verjamemo, da je bilo od teh dni kar 36 sončnih, saj je bilo tedaj zelo malo megle v Ljubljani, kar nam je potrdil tudi ljubljanski paroh. Lepo vas pozdravljamo – Hristos se rodi, voistinu se rodi!”

No, medtem se je oglasil tudi župan Janković in za naš portal povedal, da mu laska naša ugotovitev, da dela čudeže. “Zato pa zdej veste, kako so mi lohk odpisal 29 milijonov, nje,” nam je dejal po telefonu.

Janko Zoranović