Robert Golob in njegov španski kolega imata veliko skupnega, druži ju kemija... (foto: STA / Nebojša Tejić)

Slovenski premier Robert Golob je pred več kot tednom dni na Brdu gostil predsednika španske vlade Pedra Sancheza. V izjavi po pogovorih sta oba poudarila pomen strateške avtonomnosti Evrope, konkurenčnosti gospodarstva in reforme evropskega energetskega trga. Govorila sta tudi o migracijah ter izpostavila prijateljstvo ter usklajenost stališč med državama.

Ne glede na siceršnje odlično vzdušje ob obisku španskega premierja pa je bilo danes zjutraj izdano opozorilo Kemijskega inštituta prav v zvezi s tem obiskom. Ko sta se Golob in Sanchez pozdravila, je Golob dejal, da “kemija, ki jo deliva, produkt najine preteklosti, ki je zelo podobna” – karkoli že to pomeni.

“Uničujoče je, da se naenkrat pojavita kar dva človeka, ki naokrog širita škodljive kemikalije,” nas je opozoril vir iz Kemijskega inštituta. “Toliko besed o čistem okolju, ogljični nevtralnosti, pa glasovanje o koncu avtomobilov na bencin, potem pa taka traparija.” 

O tem obisku pa smo povprašali tudi obrambnega ministra in častilca španskih borcev Marjana Šarca. “Nič posebnega, Robiju se je žička zacvikala, njegovemu kolegu pa tudi, zato sta narobe zvezana. Ni jima za zamerit,” je povedal za naš portal.