foto: arhiv

Po včerajšnji zelo dobro obiskani tiskovni konferenci razvpite direktorice Zavoda 8. marec Nike Kovač je završalo na ustavnem sodišču, saj jih je mlada civilnodružbena voditeljica spravila v veliko zadrego.

Napovedala je namreč razveljavitev vseh menda škodljivih zakonov, sprejetih v času Janševe vlade, kar naj bi se zgodilo takoj po volitvah. S tem naj bi potrdila dokaj kritične besede dr. Andraža Terška, pravnega teoretika in filozofa, da Ustavno sodišče RS še vedno deluje veliko prepočasi in bi lahko veliko hitreje razveljavljalo pravne akte, sprejete v času po 13. marcu 2020. Ustavni sodniki se zato zaradi napovedi Nike Kovač čutijo precej osramočeni, češ takole nas je ena mlada frajla deklasirala, kar ni uspelo deveterici ustavnih sodnikov, bo uspelo njej.

Seveda se vrstijo tudi ugibanja, od kod Niki Kovač takšen pogum in samozavest. Po nekaterih podatkih naj bi ji Milan Kučan tik pred svojim odhodom v Dražgoše poslal elektronsko sporočilo, v katerem so že navedeni volilni rezultati z dne 24. aprila 2022. Glede na to, da naj bi »zdrave sile« dobile ustavno večino, lahko torej Kovačeva brez težav vnaprej napove, da se bo Slovenija po tem datumu začela vračati v normalnost, tako kot preko svojih oglasnih sporočil napoveduje tudi SAB. Kučan pa naj bi ji svetoval, naj to pove na nekoliko bolj umirjen način kot pa poslanec SAB Marko Bandelli, ki ima velike težnje po eksterminaciji razrednih sovražnikov. »Sicer bo videti, kot da imam zelo velik vpliv,« je Kučan prišepnil Niki.

Zaradi tega se sedaj že vrstijo ugibanja, ali bo Nika Kovač morda celo nova premierka in ali se ji bo moral domnevni izbranec dr. Robert Golob umakniti. Očitno se obeta precej velik spopad v vrstah AFŽ, saj je konkurenca za naslov prve dame Slovenije precejšnja. Niki Kovač naj bi v zelje skakala sindikalistka Tea Jarc, ogroženi se počutita tudi dve KUL-dami Tanja Fajon in Alenka Bratušek, sedaj pa naj bi v igro vstopila tudi proslavljena inkvizicijska voditeljica Tarče Erika Žnidaršič, ki ji napovedujejo, da bo morda dobila celo brco. »V tem primeru bo Kučan imel zelo težko delo, katero izbrati,« nam je zaupal vir z Murgel. Ena od konkurentk pa je preko svojega tajnega profila na twitterju sporočila, da je »Kovačeva kobila bosa«, kar sicer velja tudi za vsakega slovenskega konja z belimi lisami (ki se mu krajše reče tudi šarec).

Je pa s širšega seznama kandidatk za prvo damo AFŽ že odpadla Jana Jenko, ki je sicer povezovala proslavo ob obletnici dražgoške epopeje oziroma svetovnega prvenstva v partizanskem skrivanju ter metanju pušk v koruzo. Kučana naj bi namreč zmotilo, da je Jenkova na proslavi pozdravila tudi člane vlade, ki jo je sam napadel, ministrov pa sploh ni bilo tam. Zaradi tega se je razširila govorica, da je uporabljala vezni tekst s proslave izpred dveh let, ko je bila na oblasti še Šarčeva vlada.

V zvezi z najnovejšim revolucionarnim nastopom Nike Kovač pa naj bi se že oglasil nekdanji premier dr. Miro Cerar, ki upa, da bo kmalu izvoljen za ustavnega sodnika in bo lahko pospešil delo v tej ustanovi. Kot pravi, ga etični nastop Kovačeve prepričal in ga navdihuje. »Je nedolžna, lepa in pametna, točno to, kar je bila pred petnajstimi leti Katarina Kresal. Upam le, da se ne bo še ona zapletla v kakšno pasjo afero,« je dejal za naš portal.

Nikolaus Šmid