foto: Epa

Predsednica SD Tanja Fajon je včeraj s svojo ekipo predstavila, kaj bodo Socialni demokrati naredili v prvih 100 dneh nove vlade. “Ne bo časa za učenje. Okoliščine bodo zahtevale odločitve. Biti bo treba pripravljen od prvega dne naprej,” je poudarila prvakinja SD.

Številni se sprašujejo, ali se morda najbolj razvpita slovenska evroposlanka vživlja v vlogo Janeza Janše marca 2020, ko je prevzel vodenje vlade ob začetku epidemije in dejansko ni bilo časa za priprave. A kakorkoli že, napovedi Fajonove so takšne, da bi na kolena spravila celo legendarnega Chucka Norrisa.

 “Socialni demokrati smo vsak dan med ljudmi. Čutimo velikanski val, ki bo prihodnjo nedeljo prinesel spremembe,” je uvodoma – točno 10 dni pred volilno nedeljo – povedala Tanja Fajon. Predstavila je 5 x 5 ukrepov za prvih 100 dni nove vlade. Na prvi seji vlade bo imenovan državni sekretar, odgovoren za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, da uresniči prvo prioriteto SD: vsem ljudem pregled pri specialistu v roku 30 dni. Kot pravijo naši viri, v azilnih centrih v Sloveniji in drugod po EU še vedno čaka veliko število zdravnikov specialistov, jedrskih fizikov in drugih znanstvenikov, ki so že več let brez zaposlitve. Če bi jih zaposlili v naši državi, bi bili problemi s čakalnimi dobami nemudoma rešeni.

Fajonova je napovedala tudi ukrepe, s katerimi bo njen nekdanji delodajalec, tj. RTV Slovenija, spet postal politično neodvisen. Kako bo to dosegla, ni znano, napovedala je zgolj takojšen umik politike iz organov upravljanja in nadzora. Kot pravijo naši viri, bodo vlogo članov organov na RTVS zelo verjetno prevzeli kar delegirani predstavniki vnaprej izbranih civilnih organizacij, ki bodo dobili javni status reprezentativnih organizacij. Med njimi bosta zagotovo Glas ljudstva ter Inštitut 8. marec. Zato se celo govori, da bo vodenje Programskega sveta RTVS takoj po volitvah prevzela Nika Kovač, njen svetovalec pa bo nekdanji predsednik tega organa, strankarsko sicer neodvisni Ciril Baškovič. Naloga članov programskega sveta bo tako kadrovsko počistiti nacionalni RTV servis vseh prikriti političnih krtov, kot so Jadranka Rebernik, Jože Možina in Igor Pirkovič. Prav tako bodo politično neodvisni ljudje zasedli tudi funkcije, kot so direktorji Policije, Urada vlade za komuniciranje ter DUTB.

Obljube, ki jo bodo najbolj vesele družine, pa je uvedba brezplačne šolske prehrane. »Pravijo mi, da je to uvedla že prva Janševa vlada. Pa ni res. Oni so samo napisali, da je brezplačna malica, dejansko pa smo jo plačevali z davki. Zato je Pahorjeva vlada to ukinila, ampak ker je bil naš tedanji predsednik vlade malo pozabljiv, nismo izpeljali projekta do konca. Sedaj bo malica čisto zares brezplačna – ne bo se financirala iz proračuna, ampak iz prostovoljnih prispevkov, ki jih bomo pobirali v puščico vsako nedeljo po cerkvah,« je za naš portal povedala Fajonova.

Med ukrepi za varovanje socialne stabilnosti pa Fajonova napoveduje tudi regulacijo cen energentov in nepremičnin. No, verjetno tako, da bo za navadne državljane cena takšna, kot jo določi vlada, medtem ko bodo lahko člani vladnih strank kupovali vse to po bistveno nižjih, tržnih cenah. To bo zagotavljalo enakost v revščini, saj edino tako lahko družba deluje, kot je treba, nam je še pojasnila Fajonova.

Franja Tajon