Obiskala bi Putina. (foto: STA)

Prvakinja SD in evroposlanka Tanja Fajon se je po tistem, ko je svojo mirovno misijo v ukrajinsko prestolnico organiziral premier Janez Janša, očitno odločila, da bo ukrepala na podoben način. Le da jo bo pot za razliko od Janše vodila v – Moskvo. 

Idejo, da bi moral nekdo obiskati Moskvo, je sicer v oddaji Tarča v četrtek dal prvak LMŠ in prejšnji premier Marjan Šarec. Očitno tudi zato, ker je zunanji minister njegove vlade Karl Erjavec zelo rad obiskoval rusko prestolnico. Kot je znano, je Fajonova kritizirala Janšev obisk v Kijevu, češ da so odzivi v Bruslju zelo mešani in da obisk ni bil usklajen. A najbolj jo moti to, da je trojica predsednikov vlad iz Slovenije, Poljske in Češke slišala samo eno stran.

Sedaj se je Fajonova očitno dokončno odločila, da obišče Moskvo, ni pa znano, ali jo bo ob tem kdo spremljal, morda kateri od ostalih prvakov strank KUL. Kar bi se spodobilo, saj je v Moskvi še vedno zelo mrzlo (cool). Za zdaj nam je uspelo izvedeti, da je niti do Moskve že napeljal Tanjin zunanjepolitični svetovalec Matjaž Nemec, ki je tudi kandidiral za evropskega poslanca, a brez uspeha. Fajonova je prepričana, da bo s svojo rdečo opravo prepričala Vladimirja Putina.

Vendar pa se postavlja vprašanje, kako bo Fajonova do Moskve sploh prišla. Letalski promet med Rusijo in članicami EU je namreč prekinjen. Po eni od verzij naj bi se v sredo, 24. marca, Fajonova v popoldanskih urah iz Bruslja poletela v Minsk, od tam pa naj bi nadaljevala pot v Moskvo – ni pa znano, ali z letalom ali z vlakom. Po naših informacijah bi ji lahko pozdrave za Putina in Milana Kučana predal tudi beloruski predsednik Aljaksandr Lukašenka (Aleksander Lukašenko).

In kaj Fajonova pričakuje od obiska v Moskvi? “Predvsem to, da organiziramo podpis mirovnega sporazuma med ruskim in ukrajinskim predsednikom, da končamo rusko-ukrajinski konflikt. To lahko podpišeta ob Ruski kapelici na Vršiču. Tovariš Putin ta kraj dobro pozna,” je dejala za naš portal. In dodala: “Upam, da bom takrat že predsednica vlade in bom lahko uradno gostila oba predsednika. In da se bo vsaj ruski gost skupaj z menoj poklonil Borisu Kidriču.”

Wladisław Putinovsky