foto: arhiv

Kot kaže, se bodo praktično vsi slovenski sindikati povezali v sindikalno alianso, ki za prihodnje leto pripravlja zelo konkreten program razrednega boja skrbi za blaginjo Slovenk in Slovencev.

Uredništvu Mravljišča je uspelo izvedeti, da se bodo najprej povezali Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, SVIZ in ostali sindikati javnega sektorja, še zlasti pa Mlekužev policijski sindikat. Omenjena sindikalna aliansa uradno ne bo nastopila na volitvah, saj meni, da je to naloga strank. Vseeno pa bo vsaj nekaj vidnih članov sindikatov nastopilo na volitvah. Tako naj bi se Branimir Štrukelj pridružil svojim sotrudnikom v stranki Levica, medtem ko bo Lidija Jerkič poskusila priti v parlamentarne klopi preko liste SD, češ saj je tudi njen predhodnik Dušan Semolič nekoč sedel v parlamentarnih klopeh. Od njega je povzela tudi svoj volilni program, ki se glasi: »Vreme je z nami, bogovi so z nami, le vlada ne ve, kam in kako.«

Aliansa naj bi sicer izdelala program v dveh verzijah. Plan A je predviden za izvajanje v primeru, če bodo na volitvah zmagale »zdrave sile«. V tem primeru bo po mnenju sindikalnih vodij socialni dialog tekel normalno in ga bo treba le minimalno popravljati. »Za nas bo to pomenilo bistveno manj stroškov, saj tudi protestnih shodov ne bo treba organizirati. Zato bomo več energije in denarja vlagali v druženja ob sindikalnem golažu. Računamo na dobro voljo nove vlade, da bo takoj ukinila obveznost pogoja PCT in obveznost nošenja mask. V sindikatih smo namreč imuni na covid19,« je za naš portal povedal Branimir Štrukelj. Slednji računa tudi na pomoč svojega nekdanjega tasta in dedka njegovega sina, namreč Milana Kučana.

V primeru plana B, torej v primeru nove desne vlade, pa bodo morali sindikati celo zaostriti svoj boj za pravico. »To za nas pomeni več stroškov in tudi več energije. Vendar smo že zdaj uspelo predstaviti javnost, da sedanja vlada dviguje davke in znižuje standarde socialnega dialoga. Ne bomo dopustili, da bi se v parlamentarno proceduro zrinil katerikoli zakon, ki ni usklajen s socialnimi partnerji. Vlada bi rada debirokratizirala državo, hkrati pa bi s tem na cesto vrgla več deset tisoč delavcev iz javnega sektorja. Tega ne bomo dovolili,« je zarobantil Štrukelj. Kot pravi, je prava pot do večanja blaginje z zmanjševanjem brezposelnosti tako, da država ustanovi nove agencije in s tem odpre nova delovna mesta v javnem sektorju. »Zato je povečevanje davčnega bremena nujno. Od tega bomo vsaj nekaj imeli. Nižanje davkov pa je navaden kapitalistični in neoliberalni komplot. V resnici nihče nima nič od tega, razen od velikih kapitalističnih živin,« nam je pojasnil.

Prav zato naj bi bil v programu alianse predviden tudi zakonski predlog za dvig DDV na 25% in trojna obdavčitev poštnih pošiljk, ki pridejo iz držav izven Evropske unije. Le tako bo država lahko normalno funkcionirala, poudarjajo v aliansi.

Mile Hišan