foto: Mravljišče

Na nedavno pismo, ki ga je premier Janez Janša poslal na približno 1.700.000 naslovov (prejel ga je vsak volilni upravičenec, torej polnoletni državljan), se je odzvala Stranka mladih – Zeleni Evrope. Njen predsednik Igor Jurišič se namreč čudi, kako je lahko premier, ki naj bi bil po njegovo digitalno in ekološko ozaveščen, izbral totalno neekološki način nagovarjanja državljanov. 

“Čeprav vsako pismo (z ovojnico vred) tehta zgolj 10 gramov, je bilo zanje porabljenih 17 ton papirja;  za vsako tono papirja je potrebnih približno 24 dreves in vsaj 2,9 MWh električne energije. Takšna oblika naslavljanja državljank in državljanov je terjala približno 400 žrtev, ki so v tem primeru sicer drevesa in ne ljudje, a tudi 400 dreves je prevelika žrtev za nekaj, kar bi lahko vsaj enako učinkovito sporočil na enega ali več okolju prijaznih načinov,” je zapisal v sporočilu za javnost.

Vendar v sporočilu še nadaljuje: “Poleg 400 dreves, pa celo najsodobnejša proizvodnja papirja zahteva 2,9 MWh za 1 tono papirja ali skupno 50 MWh električne energije za takšno količino papirja. V kolikor bi bila ta električna energija proizvedena v Termoelektrarni Šoštanj, bi pomenila emisijo 43 ton ogljikovega dioksida.”