foto: STA

Marsikdo se spomni, da je pred skoraj dvema letoma na facebooku nastala Skupina v podporo Ivanu Galetu. Njen glavni junak je bil domnevni žvižgač, ki je moral spokati z Zavoda za blagovne rezerve in naj bi razkril nezakonito trgovino z zaščitno opremo ob začetku pandemije covid19.

Namen skupine je, kot je zapisano v opisu, “podpora in potencialna pomoč pri zaščiti Ivana Galeta zaradi dejstva, da v demokratični družbi nujno potrebujemo zaščito žvižgačev in novinarjev. Ta skupina se ne zavzema za nobeno ideologijo in ne pripada nobeni politični opciji ali stranki. Skupina se ne pridružuje in ne podpira kakršnekoli organizacije protestov in pobud, ki niso v skladu z zakoni in trenutno veljavnimi odloki v pandemiji koronavirusa”. Skupino je ustvarila skupnost “Piščalka”, za katero stoji Jaša Jenull, ki sicer velja za enega najbolj prepoznavnih petkovih protestnikov, poroča portal Regionalna obala.

In kaj se dogaja sedaj? Ivan Gale bo na volitvah nastopil s komaj opaženo stranko Naša prihodnost, v svoji »lastni« skupini pa so njegove objave na čakanju. Povedano drugače: pevski, pardon, žvižgaški zbor Ivana Galeta ne dopusti, da bi tisti, po katerem je zbor dobil ime, žvižgal solo. Zborovodja Jaša Jenull namreč tega ne dopušča.

Vendar pa s stališča javnosti izgleda, kot da bi se Ivan Gale skregal sam s seboj. Kar nam je tudi priznal. »Del mene bi še naprej žvižgal, drugi del mene pa pravi, da preveč fušam in naj grem raje na kolo za zdravo telo. In za zdravo družbo, se razume,« je dejal Gale za naš portal. Kot pravi, je težko žvižgati med vožnjo s kolesom.

Pepi Bohorc