foto: STA, Wikipedia

Nedavno je v medijih zavrelo zaradi napovedane farme prašičev sredi Maribora. No, pravzaprav ne gre za klasično farmo, ampak za pašnik, kjer naj bi se paslo okoli petdeset krškopoljskih prašičev. Gre za slovensko avtohtono pasmo prašičev, ki izhajajo iz Krškega polja, znani pa so po svoji dvobarvnosti.

Naši viri pa so nas obvestili, da gre dejansko za politični projekt, ki naj bi ga potihem podpiral celo mariborski župan Saša Arsenovič. »Saj veste, da imajo Srbi strašno radi svinjsko meso. Če potem nagnejo še slivovko, rečejo ‘Nek pije prase’, tako kot mi rečemo, da mora riba trikrat plavat. Zadnjič se je že hvalil naokoli, da bo Maribor končno dobil tudi svojega mariborskega brancina. Pa ne tistega iz Drave, ampak svinjsko ribico,« nam je povedal bralec iz Maribora, čigar ime hranimo v uredništvu. Kot nam je še dejal, bo Maribor odslej Orwellovo mesto.

Vendar pa naj bi se v ozadju tega projekta skrivala Svetlana Makarovič, kar pomeni, da je ‘svinjski pašnik’ le alegorija. V resnici naj bi tam gradili zapor, kamor naj bi strpali najprej dr. Jožeta Možino, pa ministra Aleša Hojsa, ker je nekaj govoril o metanju biserov svinjam, trdijo naši viri iz Maribora, ki pa ne verjamejo v takšen projekt – ne glede na to, da je Svetlana v eni od svojih pesmic vpletla tako Možino kot svinje. »To so seveda samo njene mokre sanje. Verjetno je kateri od stanovalcev napovedal, da bo zgradil svinjak, pa bo Svetlano zaprl vanj. Tako kot so prebivalci Teharja zaprli enega od celjskih grofov, ko je hodil oplojevat teharske ženske,« nam je sporočil eden od njih.

Zanesljivih informacij o tem, da bo sredi Maribora res zrasla svinjska farma, sicer še nimamo. Prav tako preverjamo tudi možnost, da je v ozadju tega projekta res Makarovičeva. Nekateri viri opozarjajo, da se za Svetlano morda skriva Inštitut 8. marec, ki zadnje čase povsem ponorelo vlaga kazenske tožbe proti vsem, ki si jim upa pokazati zgolj mezinec. No, veleumne sodelavke inštituta, ki sicer nadomešča nekdanjo AFŽ, pa že prodajajo majice, kjer celemu svetu kažejo iztegnjen sredinec:

In komentar našega bralca iz Maribora? “Čuj, bolje bi bilo, če bi si dali tote krškopoljce na majico, bi vsaj več povedali o tem, kdo so. Zanima jih samo korito.”

Makarij Svetlanovič