foto: STA

Stranke KUL so na nedavnem sestanku sklenile, da bodo v imenu napredka in boju proti onesnaževanju uporabljale le še 100-odstotno reciklirane govore in 100-odstotno obnovljive besede.

Sklep ni presenečenje, potem ko je predsednica SD Tanja Fajon zapisala, da si moramo prizadevati, da bo trajnostni razvoj postal temeljna človekova pravica.

»Premalo se zavedamo, kako je, da vemo z besedami primerno gospodariti. To mora biti cilj,« so povedali v KUL in dodali: »Tudi ideje, kot je denimo socialistična revolucija in nasilen prevzem oblasti, ni treba odstraniti, le predelati jih je treba in ponovno uporabiti.«

Več kot 200 okoljskih aktivistov je podpisalo izjavo, v kateri je zapisano, da je katastrofa neizogibna, če se politiki pri svojih govorih ne bodo držali le 100-odstotno recikliranih materialov.

Čeprav so številni pohvalili taka prizadevanja, skeptiki trdijo, da postopek recikliranja govora proizvede enako količino emisij in da bo v splošnem prizadevanju za zajezitev njihovih posledic le malo pripomogel.

Zorko Kulovec