foto: posnetek zaslona / RTVS
V nedavni oddaji na TV Slovenija, ko so kot gostje nastopili predsedniki opozicijskih strank, se je znova izkazala nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je dokazala, da premore celo več kot slavni Chuck Norris.

V oddaji, ki jo je vodila Lidija Hren (v celoti je dostopna TUKAJ), je namreč prišlo skoraj do spora med voditeljico ter Bratuškovo. Slednja je namreč prepričana, da Slovenija še nikoli ni bila tako zadolžena kot pod sedanjo vlado, od posojenega denarja pa je le polovica  šla za reševanje gospodarstva zaradi covid19. Po mnenju Bratuškove sedaj kar 80 odstotkov BDP požre vračanje posojenega denarja.

Vse skupaj je nekako izgledalo takole (okoli 30. minute):

Bratušek: “Zadolženost je najvišja, kar 80 odstotkov!”

Voditeljica Hren: “Pod vašo vlado je bilo 80,3 odstotka.”

Bratušek: “Številke ne lažejo!”

Glede na to, da so v SAB vrhunski strokovnjaki za računstvo, saj so pred kratkim denimo ugotovili, da se je avtocestna vinjeta realno podražila, ker ne bo več veljavna 14, ampak le še deset mesecev, se sedaj finančni analitiki sprašujejo, kje so naredili napako, da jih je Bratuškova povsem povozila z novim izračunom, po katerem je bila zadolženost Slovenije pod njeno vlado manjša kot je sedaj, čeprav je številka večja.

No, odgovor so nam poslali kar iz SAB. “Kot veste, morate pri statističnem navajanju stopnje javnofinančne zadolženosti upoštevati več dejavnikov in ne samo številke v odstotkih. Prav tako tudi veste, da je naša predsednica leta 2013 Slovenijo rešila pred zanesljivim bankrotom, saj je rešila vse tiste naše banke, ki nam zagotavljajo stabilnost. Od takrat pa do danes bi morala zaradi tovrstne politike stopnja zadolženosti v najslabšem primeru pasti na 75 odstotkov, če ne celo nižje. Pred dvema letoma smo bili na dobri poti, da dosežemo ta cilj, žal pa so puške, ki so poletele v koruzo, to preprečile, saj je oblast prevzela opcija, ki je znova kupovala bombončke in jih delila naokoli kot Dedek Mraz. Mi smo se leta 2013 zadolževali samo zato, da smo rešili gospodarstvo pred trojko. Tokrat pa bi bilo dovolj, da bi si sedanja vlada izposodila samo polovico celotne vsote, da bi pokrila vse potrebe zaradi covid19. Pet milijard evrov smo si izposodili za prazen nič, samo zato, da bo Janša to delil političnim prijateljem. Zato ocenjujemo, da je realna zadolženost države sedaj precej večja kot to kažejo številke in kakor se primerja to z obdobjem vlade Alenke Bratušek.”

Na naše vprašanje, ali torej številke vseeno lažejo, so nam odgovorili: “Ne, številke ne lažejo. Manj je več in več je manj. Pod našo vlado smo imeli zadolženost 80,3 odstotke, sedaj je za 0,3 odstotne točke manj. Kar je v resnici več. Saj poznate pravilo: kar je tvoje je moje, kar pa je moje, naj te pa ne briga.”

Iz pisarne SAB so nam ob tem zaželeli srečno novo leto in hkrati obžalovali, ker ni ne kuhančkov, niti silvestrovanj na prostem. Mi pa smo jim zaželeli veliko sreče na volitvah. Potrebovali jo bodo…

Alain van den Broerborst