foto: Twitter / Blažena Kandolf

Marsikdo je ostrmel, ko je v zadnjih dneh na twitterju prebral zelo pogumno napoved ustanovitve še ene stranke, ki bi lahko dosegla veliko število glasov. Gre za stranko Blažena Slovenija, ki pa seveda še ni ustanovljena, pač pa naj bi jo po naših informacijah ustanovili tri dni pred volitvami. Poslanski kandidati bi bili seveda znani že prej. 

Je pa ustanoviteljica in bodoča predsednica stranke Blažena Kandolf že poslala na javnomnenjsko agencijo Mediana predlog, naj tudi to stranko uvrstijo na seznam možnih izbir oz. na lestvico priljubljenosti.

Blažena Kandolf je preko twitterja sporočila, da imajo program že pripravljen in napisan, sama ga zna na pamet. Pričakuje pa, da jo bodo tudi javnomnenjske agencije upoštevale, če med možnimi izbirami naštevajo tudi bodočo stranko, ki naj bi jo vodil razvpiti dr. Robert Golob. 

Seveda smo iz uredništva poklicali več znanih komentatorjev javnomnenjskih anket, vendar smo dobili samo enega, ki ni hotel biti imenovan. Navajamo pa njegovo izjavo: “Gospa, ki je napovedala ustanovitev stranke, ima vse potrebne kvalifikacije za uvrstitev v državni zbor. Stranko je poimenovala po sebi, njenega programa ne poznamo, stranka sploh še ni ustanovljena, ampak šele bo. Ali bo uvrščena med opcije v javnomnenjskih anketah, pa je odvisno od tega, ali jo bodo požegnali strički.” 

Čeprav smo si želeli, da bi bil med našimi sogovorniki tudi dr. Niko Toš, legenda med anketarji, dolgoletni profesor na FDV in dober prijatelj Milana Kučana, smo dobili od njega košarico. Verjetno je to tudi posledica dejstva, da predsednica nove stranke očitno ne sodi v krog posvečenih dam z oznako NLP (nedolžna, lepa, pametna). Spomnimo, to oznako so najprej prilepili sedaj že nekdanji prvakinji propadle LDS Katarini Kresal, vendar so celo njeni ideološki somišljeniki ob aferi z bulmastifi podvomili v njeno nedolžnost, čeprav se je tik pred afero pripravljala, da jo razglasijo še za “avto leta”. Neuradno pa naj bi Blažena Kandolf preveč ogrožala Niko Kovač, ki ji mainstream anketarji napovedujejo lepo prihodnost, seveda pa ne takšno kot Golobu. Tudi zato so našo prošnjo za komentar najbolj znani anketarji s FDV gladko odbili.

Kar pa se tiče dam, pa naj bi nova predsednica bodoče stranke izgledala preveč ženstveno, trdijo javnomnenjski inženirji, ki so že pred časom svetovali, naj si med prvaki KUL Tanja Fajon in Alenka Bratušek nabavita tablete z moškimi hormoni – vendar naj ne pretiravata, saj bi jima lahko zrasli Stalinovi brki. Na drugi strani pa bi morala Marjan Šarec in Luka Mesec uživati več ženskih hormonov, da bi se KUL spolno uravnotežila, pravijo. “Politično dogajanje z moškimi in ženskami, kot jih poznamo iz preteklosti, bi bila preveč dolgočasna. Moramo pač doseči več spolnih izbir tudi v politiki. Ženske kvote niso dovolj,” je pojasnil eden od anketarjev Mediane, čigar ime hranimo v uredništvu.

Blaž Adolf Kamen