foto: STA

Spomenka Hribar je v svojem najnovejšem članku v Delovi Sobotni prilogi mnoge svoje somišljenike šokirala. Če je pred skoraj 30 leti objavila znameniti zapis »Zaustavite desnico«, je v članku »Kdo so naši nacionalni svetniki« izpostavila zelo pozitivno vlogo ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana.  

»V resnici je bil svetnik in noben zločinec. Krivda, ki mu jo pripisujejo, je zgolj umeten konstrukt, ki sem mu tudi sama podlegala, saj sem zelo čustven človek. In vse to, kar velja za škofa Rožmana, velja tudi za sedanjega predsednika vlade. Gospod Janša je poosebljen pogum!« je zapisala Hribarjeva.

Glede očitka, da je škof Rožman leta 1945 pobegnil iz države, Hribarjeva odgovarja, da to ni noben dokaz za zločin. »Tudi partizani so iz Dražgoš pobegnili na Jelovico, saj so branili svoja življenja. Kaj pa naj bi storili? Branili vas pred veliko močnejšim nasprotnikom? Vsi vemo, da niso bili usposobljeni za frontalni boj,« je še dodala.

»Osebno apeliram na vodstvo Rimsko-katoliške Cerkve v Sloveniji, da takoj začne s postopkom beatifikacije Gregorija Rožmana. S tem bo dokazala svojo duhovno in državljansko zrelost,« svoj zapis končuje filozofinja in nekdanja vidna članica Demosa. V tem jo podpira tudi njen mož Tine Hribar, ki pravi, da bi beatifikacija Gregorija Rožmana utišala skrajneže vseh treh vrst: klerokatolike, marksomane in vulgoliberalce.

P. T.