foto: Veronika Savnik

Danes so predsednico SD Tanjo Fajon vznemirile informacije, da je izginil kip Borisa Kidriča iz središča Ljubljane. Prav pred tem kipom se je namreč klanjala skupaj z nekaterimi strankarskimi tovariši.

Izkazalo pa se je, da ni šlo za sabotažo, pač pa le za šlamastiko pri komunikaciji – kip naj bi namreč po naročilu Mestne občinie Ljubljana in Zveze združenj borcev za vrednote NOB že sinoči premestili na novo lokacijo in sicer v skoraj zgrajen Tempelj svete revolucije, ki se nahaja zelo blizu Murgel. Ob tem so o selitvi pozabili povedati tistim, ki so se kipu večkrat klanjali.

V omenjeni tempelj naj bi namreč kmalu preselili tudi Titov kip iz Velenja, zatem pa bodo tam uredili še Titov mavzolej ali vsaj relikvije (njegova noga), kip Mačka Matije in še nekaterih revolucionarjev. S tem bo v Ljubljani vzpostavljena stalna točka za vse romarje, ki želijo počastiti komunistično revolucijo, da se bodo lahko svojim idolom nemoteno klanjali, ne da bi jih ob tem nadlegovali nasprotniki ali sitni novinarji.

Kljub temu pa vsi niso zadovoljni s tem projektom. »Vidna znamenja revolucionarnih izročil se umikajo iz javnosti, to ni dobro,« nam je zaupal legendarni profesor prava dr. Ljubo Bavcon.

Josif Gros – Rito