foto: STA / Nebojša Tejić

Če verjamemo besedam evroposlanke in predsednice SD Tanje Fajon, se Sloveniji obeta hitra rešitev stanovanjskega vprašanja. Mnogi iskalci stanovanj, ki sedaj plačujejo mastne najemnine za mala in slabo opremljena stanovanja, bodo lahko prišli na svoj račun in bodo končno dobili stalno streho nad glavo. 

Čeprav se je sprva govorilo o zgolj deset tisoč novih stanovanj, pa naj bi evropski socialisti obljubili, da bo v Sloveniji zgrajenih kar pol milijona novih stanovanj, ki bodo uporabnikom na voljo povsem zastonj. Vendar pa bodo morali biti najprej izpolnjeni naslednji pogoji:

  1. Tanja Fajon postane predsednica vlade. Brez njene izvolitve ne bo mogoče realizirati stanovanjskega projekta.
  2.  Stanovanje lahko dobite povsem zastonj, če z dokumentacijo dokažete, da niste Slovenec in/ali da niste volivec desnih strank. Če dokažete oboje hkrati, pridete na prednostno listo za večja in bolj luksuzno opremljena stanovanja.
  3.  Če dokažete, da se prehranjujete vegansko (za to obstaja poseben certifikat, ki pokaže, da imate nižji ogljični odtis), prav tako pridete višje na prednostni listi.
  4.  Podpisati morate izjavo, da ne boste nasprotovali izgradnji džamije v vsakem novem stanovanjskem naselju in da sprejemate imena naselij in ulic, ki se bodo imenovale po slovenskih revolucionarnih junakih. V vsakem stanovanjskem naselju bo osrednji trg s Titovim kipom.

Ne glede na to, da je prvotne napovedi reševanja stanovanjske problematike po modelu Tanje Fajon kritiziral kolumnist Tomaž Štih, smo seveda hoteli dobiti informacijo, kako bo s financiranjem tega megalomanskega projekta. Denar naj bi prispevali evropski socialisti, ki imajo za seboj kar nekaj donatorjev iz vrst naftnih šejkov. Zaradi tega bo projekt oproščen ekološke birokracije ter dajatev.

V omenjeni gradbeni projekt pa bo sodila tudi izgradnja prestižnejših stanovanjskih hiš, ki naj bi jih država dala v brezplačen najem zaslužnim državljanom, hiše pa lahko po petih letih odkupijo za desetino njihove vrednosti. Eno od njih naj bi dobil legendarni režiser kolesarskih protestov Jaša Jenull.

Mehmed Al Fayon ibn Tanjević