foto: Pixabay

V teh dneh je novinar Luka Svetina na Instagramu objavil svoj zapis o tem, zakaj ne uporablja zimskih gum. »Ob menjavi gum vam inštalirajo čip. Ko jih 80 odstotkov zamenja gume, preko 5G vključijo čip in ustvari se mreža vozil, ki povzroči masovne karambole,« je zapisal.

Čeprav mnogi menijo, da je to samo navadna šala, pa smo v uredništvo Mravljišča dobili ekskluzivno informacijo o tem, da so zimske gume strašansko škodljive za okolje in za naše zdravje. Poklical nas je namreč inženir gumarske industrije (njegovo ime hranimo v uredništvu), ki je bil nekdaj zaposlen v koncernu Goodyear. Kot pravi, nam proizvajalci pnevmatik ves čas prikrivajo prave podatke o tem, kako škodljive so v resnici zimske gume. Zaradi njih se po njegovih besedah širijo tudi rakava obolenja, veliko ljudi je zaradi tega umrlo. Tudi v Sloveniji.

Kot nam je povedal, so zimske gume strašanski marketinški nateg. »Gre samo za to, da bi proizvajalci pnevmatik od nas scuzali čim več denarja, nam pa v zameno ponujajo skrajno tveganje za zdravje. Dejansko pa to sploh ni potrebno, saj je mogoče v teh razmerah, ko imamo mile zime, povsem normalno voziti s celoletnimi pnevmatikami. Po pravici povedano: zimske gume so nateg stoletja! Tisti, ki jih zagovarjate, pa ste v resnici morilci!« nam je dejal v pogovoru.

Seveda smo želeli pridobiti čim več ekskluzivnih informacij, zakaj so zimske gume strupene. Pojasnil nam je takole: »Kot veste, je material, iz katerega so izdelane zimske gume, drugačen od tistega, iz katerega so izdelane letne gume. V zimskih pnevmatikah najdemo številne aditive, ki mehčajo material, ki je zaradi tega bolj gumijast, realno gledano pa to ne pripomore kaj dosti k večji varnosti na cesti. Zimska pnevmatika se hitreje obrabljajo, ob vožnji z njimi prihaja do trenja s tlemi, ob stiku z asfaltom se tako sprošča strupen plin, podoben tistemu ob zažigu gum, le da v tem primeru ni dima. Tako da niste čisto nič na boljšem kot tisti, ki so na primer v Kerinovem grmu pri Krškem in kurijo gume ter vdihavajo tisti dim. Onesnaževanje, ki ga sprožajo zimske gume, pomenijo petdesetkrat hujše tveganje za zdravje kot izpušni plini!«

Kot nam je še dejal, je najbolj žalostno to, da naša država vztraja pri obveznosti uporabe zimskih pnevmatik od petnajstega novembra do petnajstega aprila. »Že tako ali tako je zrak pozimi zaradi ogrevanja in zaradi veliko manjše intenzivnosti fotosinteze v gozdovih veliko bolj onesnažen, a zapomnite si: država vas s tem ukrepom namerno uničuje. Vsaka vlada, ki vztraja pri obveznosti uporabe zimskih pnevmatik, dejansko izvršuje načrt globalistične elite, ki želi čim bolj zdesetkati človeštvo. Zato bi morali biti protivladni protesti v Ljubljani vsak dan prav zaradi tega! Hočejo pobiti čim več Slovencev!« nam je še povedal anonimni inženir.

Bolfeng Amadej Mocart