foto: Tamino Petelinšek / STA

Po končanem zelo obiskanem mednarodnem dogodku Strateški forum Bled, ki zlasti od lani dalje privablja ogromno število tujih državnikov, slednji so si praktično ves čas podajali roke s predstavniki slovenske vlade z Janezom Janšo na čelu, tudi slovenski levičarji pripravljajo pomemben dogodek. Koalicija ustavnega loka je zato že ustanovila organizacijski odbor.

»To je nezaslišano. Med opozicijskimi voditelji sva dva nekdanja predsednika vlade, predsednica SD bo to šele postala, kljub temu pa smo bili odrinjeni in nas nihče ni niti povohal,« je za naš portal potarnala Alenka Bratušek, ki še vedno ni prebolela, da je izvisela pri kandidaturi v Evropski komisiji v prejšnji sestavi pod vodstvom velikega ljubitelja viskija Jeana Clauda Junckerja. »Zagotovo potrebujemo še en dogodek takšnega formata, toda s pravimi gostitelji in pravimi gosti. To, kar je bilo na Bledu, je bila vse skupaj bleda predstava shirane evropske desne elite,« pa je v izjavi za Mravljišče povedala evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon.

Kako naj bi strateški forum izgledal v levi izvedbi, nam sogovorniki niso povedali. Zagotovo naj bi bili med gosti tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je sicer stari prijatelj nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana. Ta bo skoraj zagotovo predavatelj na uvodnem delu konference. Med gosti bi bili lahko tudi ameriška podpredsednica Kamala Harris in predstavniki nove talibanske vlade v Afganistanu. Med častnimi gosti bo skoraj zagotovo tudi nekdanji grški premier Aleksis Cipras, medtem ko bi vsaj  eno od okroglih miz moderiral nekdanji slovenski predsednik ter profesor mednarodnega prava dr. Danilo Türk. Zelo verjetno se mu bo pridružil tudi upokojeni nigerijski diplomat Ibrahim Gambari, njegov dober prijatelj. Malo verjetna pa je prisotnost katerega od vatikanskih odposlancev, saj se je, kot so nam pojasnili v SD, v zadnjem času tudi papež Frančišek izneveril temam, kot so migranti, podnebne spremembe in multikulturnost. »Kvečjemu bi lahko povabili katerega od avstrijskih in nemških škofov, seveda le tiste, ki izobešajo mavrične zastave v cerkvah,« so nam povedali v SD, ki sicer namerava na tem strateškem forumu izročiti evropskim Judom lastništvo Moskovičeve vile.

So se pa predstavniki KUL sprli med seboj glede lokacije strateškega foruma. Po mnenju Mihe Kordiša iz Levice bi moral takšen dogodek biti organiziran v pristnem okolju, kot je denimo kompleks na Metelkovi, ne pa v raznih kapitalističnih destinacijah, kot sta Bled in Portorož. Luka Mesec navija za Trbovlje, medtem ko Marjan Šarec želi, da bi takšen dogodek organizirali na Menini planini, kjer bi lahko tujim gostom predstavili zgodovinske dosežke, kot je denimo partizanski preboj iz nemškega obroča. »Škoda le, da Franta ni več živ,« nam je zaupal nekdanji premier, ki je bil zadnje dni tudi sam hudo slabe volje, saj se je počutil kot nezanimiv eksponat v muzeju voščenih lutk. »To je tako, kot bi prišel tja, pa bi se samo sprehajali mimo, nihče te ne opazi, mogoče te kdo posmehljivo vpraša, če sem našel svojo puško, vsi pa hitijo k tistemu rokovnjaču, ki je sedaj predsednik vlade,« je dejal in se pridušal: »Noben me ne j**e!«

Volodymyr Putinenko, posebni poročevalec