Nekdaj je bil Fotopub, sedaj je prostor opuščen, morda bi lahko zaživel na Čebinah. (foto: Twitter)

Potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko nastopila kot slavnostna govornica na proslavi ob 86-letnici ustanovitve Komunistične partije Slovenije, se je v krogih Levice porodila ideja, da bi na domačiji, kjer so se zbirali prvi komunistični delegati, uredili stalni prostor druženja s pripadajočo gostinsko ponudbo. 

“Dejstvo je, da je obisk in nastop ministrice za kulturo tovarišice Aste Vrečko prvi veliki državniški nastop na tej proslavi, odkar so nam kapitalisti vzeli edini pravični družbeni red. Sedaj se ta velika krivica popravlja – Čebine postajajo naš edinstven romarski kraj, poleg Kumrovca in Jajca seveda. Prav zato v krajevni organizaciji združenja borcev za vrednote NOB v Trbovljah razmišljamo, da bi na tem mestu uredili stalni prostor za obiskovalce, ki bodo imeli na voljo gostinsko ponudbo in prenočišča, pa tudi prostor za kulturno ustvarjanje,” so nam povedali predstavniki borčevske zveze iz Trbovelj.

Vendar pa naj bi obstajale določene birokratske in finančne ovire, dodajajo. Na pomoč so jim pri tem priskočili člani Levice, ki so dali idejo, da bi na Čebine preselili opremo, ki je bila prej stacionirana na Tivolski cesti 44 v Ljubljani. Gre za nekdanje prostore Fotopuba, kjer pa je ostal le še napis Obup. Ali bo pri projektu sodeloval Dušan Josip Smodej, ni znano, bi pa po njegovi zamisli tam lahko pekli odojke (razen za muslimane, seveda), a le pod pogojem, da temu ne bo nasprotovala Tina Gaber. Prav tako bi lahko v prostore novega romarskega središča namontirali tudi radiatorje z možnostjo priklenitve nanj. Seveda le za prostovoljce in prostovoljke, ki bi hoteli sodelovati v tedenskem performansu ob telesni uprizoritvi znane mednarodne himne “Internacionala”, ki se začne z verzom “Vstanite v suženjstvo zakleti…”.

Sedaj je na potezi premier Robert Golob, ki naj bi sicer neformalno že obljubil svojo pomoč pri selitvi ter z vladno pomočjo pri financiranju ogrevanja. Je pa pomoč tudi že uradno obljubila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. “Če bo tam res Fotopub, bom lahko razstavljala fotografije z mojega obiska v Afriki. Tudi šimpanzinja se lahko pridruži. Navsezadnje je bilo to v slogu Titovih potovanj v države gibanja neuvrščenih. Če dobimo še tisto kamelo, ki jo je Gadafi poklonil nekdanjemu predsedniku Slovenije Borutu Pahorju, lahko na Čebinah odpremo tudi živalski vrt,” je povedala za naš portal.

Astrid Vrečar