foto: posnetek zaslona

Pred dnevi je Delo poročalo, da se je sestal Svet zavoda Osnovne šole Prebold, ki naj bi odločal o razrešitvi ravnatelja Petra Žureja, ker je dejal, da ne bo spoštoval protikoronskih ukrepov in za vstop v njegovo šolo ne bo veljal PCT pogoj. O razrešitvi svet zavoda kasneje ni odločal.

Žurej, ki so ga opogumili njegovi podporniki pred šolo in na družbenih omrežjih, je zdaj v znak protesta proti PCT napovedal, da začasno ukinja pouk matematike.

Nacionalna televizija je poročala, da se je za ta ukrep odločil, potem ko je preučil učbenike za šolarje v ZDA.

»Obstoječi učbeniki matematike so zelo rasistični,« je povedal in nadaljeval, »prebral sem o ameriškem projektu pravičnosti v matematiki, ki sta ga podprla tudi zakonca Bill in Melinda Gates.«

Žurej je z njima navezal stik, obljubila sta mu denarno pomoč. »V projekt sta vložila 140 milijonov dolarjev in če bo šola v Preboldu postala prva poskusna osnovna šola v Evropi s progresivno matematiko, bo naša šola dobila dva milijona dolarjev pomoči,« je Žurej povedal za nacionalno televizijo.

V ZDA je projekt že vzela za svojega zvezna država Oregon.Tamkajšnja oblast je za učitelje matematike pripravila posebne izobraževalne delavnice (TUKAJ), kako odpraviti rasizem v matematiki. Tečaji so označeni za »integriran pristop k matematiki«, bistvo je (in pri tem se opira na Navodila za matematično pravičnost), da nikoli ni pravilen samo en odgovor.

»Ta odločitev je utelešenje mojega upora tej vladi. Če obstaja več poti za zajezitev epidemije, potem tudi 2 + 2 ne more biti vedno 4. Logično, mar ne. Vedno je lahko več odgovorov, se vam ne zdi,« je zaključil pogovor Peter Žurej.

Monica van der Lande