foto: posnetek zaslona

Glede na to, da so zobozdravstvene storitve pri nas postale hudo drage – iz rednega zdravstvenega zavarovanja so krite samo najbolj osnovne storitve, vse ostalo pa je hudo drag nadstandard – , se je raper Zlatko, s pravim imenom Zlatan Čordić, odločil, da bo v ljubljanskih Fužinah odprl zobno kliniko za socialno ogrožene.

»V Sloveniji imamo ogromno ljudi, ki imajo v zobeh še vedno plombe, ki so bile narejene pred letom 1991, torej pred slovensko osamosvojitvijo. Ker so v njih težke kovine, ki škodujejo zdravju, sem se odločil, da zberem najboljšo ekipo zobozdravnikov in da poskrbimo za boljšo ustno higieno slovenskih državljanov, saj nekaterim stalno zaudarja iz ust, pa nimajo denarja, da bi lahko to odpravili,« je ekskluzivno dejal Zlatko za naš portal.

Na vprašanje, kako se bo klinika imenovala, je dejal, da se bo imenovala Dentalna klinika Julian Mak. »Kot veste, je to psevdonim, ki ga je uporabljal Ivan Cankar in na katerega se sklicujem tudi sam. Cankar je bil socialno izjemno čuteč človek, škoda le, da so ga moji rojaki hudo nabrcali leta 1918, ker je bil nekoliko preveč protijugoslovanski. Jaz sem mu to odpustil, drugi pa mu žal niso,« je dejal v telefonskem pogovoru.

In kako bo tisti, ki bo hotel zastonj popravilo zob, dokazal, da je do tega upravičen? »To bo storil tako, da bo v čakalnici najprej pokleknil pred Titovo sliko in rekel: ‘Velik je Tito, Kučan je njegov prerok’. Naše stranke ne bodo zapravljale časa v čakalnici z branjem časopisom ali brezveznim klepetanjem. Imele bodo organizirano klanjanje, ki ga bo vodil naš prijatelj mula Adnan Binakaj. Po uspešni oskrbi zob sledi preizkus ustne higiene na vrhu minareta v ljubljanskem islamskem centru. Nagrada za najboljšega mujezina prinese nagrado sedemdnevnih počitnic v Dubaju. Tudi to časti državni proračun,« nam je zaupal Zlatko.

Neuradno pa smo izvedeli, da nameravajo kasneje odpreti tudi podobno kliniko, ki se bo ukvarjala s plombami, le da bodo to tiste na možganih. Idejno pobudo je že pred leti zanjo dala Svetlana Makarovič, v praksi pa bo zdravljenje možganov izvajal Anis Ličina, sicer vrhunski zdravilec z najvišjimi mednarodnimi priznanji.

Mustafa Fužinarić