foto: arhiv Demokracije

Pred nedavnim je portal Necenzurirano, ki ga ureja osamljeni Primož Cirman, po prepričanju premierja Roberta Goloba najboljši slovenski raziskovalni novinar, precej obširno poročal o razvpitem predoru, ki naj bi ga prejšnja, torej Janševa vlada dala zgraditi na območju med Cankarjevim domom in slovenskim parlamentom. 

Informacije o predoru je nedavno potrdila tudi ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, češ da je ministrstvo za notranje zadeve še pod prejšnjim ministrom Alešem Hojsem naročilo projektno dokumentacijo za gradnjo predora, ki naj bi služil za varnostni umik oz. pobeg Janeza Janše ter njegovih ministrov pred  protestniki. Češ, romunski diktator Ceauçescu je bežal z zgradbe romunske komunistične partije s helikopterjem, Janša pa bi imel lažjo pot, saj bi parlament zapustil preko podzemnega rova.

Seveda je tudi nas zanimalo, kakšni so ti dokumenti in o čem govorijo. Zato smo najprej poklicali kar samega Cirmana. Na mobilni telefon se nam ni javil, zato smo precej časa tudi zaman klicali na stacionarni telefon uredništva portala Necenzurirano. Ker se dva dni ni nihče oglašal, tretji dan pa smo dobili povratno informacija, da je telefonska številka zaradi dolgov lastnika izklopljena, se je naša ekipa odpravila kar v pisarno, vendar smo našli samo poštni nabiralnik, poslovnih prostorov uredništva pa ne.

No, končno smo le dobili na telefon urednika Cirmana, ki se nam je najprej opravičil, češ da je telefone v uredništvu vedno dvigovala Vesna Vuković, vendar je ni več v službi, pisarno pa so tudi morali oddati drugemu podjetju, zato delo sedaj poteka od doma, medtem ko Tomaž Modic gara v državnem zboru. V pogovoru nam je potrdil, da je bil projekt predora res namenjen umiku Janše in ministrov na varno, za ta projekt bi seveda rabili kar nekaj let aktivnega dela. “Seveda, saj je Janša mislil, da bo za vedno na oblasti,” nam je pojasnil Cirman. “A vam moja žena tega na Ukomu ni povedala?

Na naše vprašanje, ali ta projekt pomeni, da so bili Janša in ministri ves čas v zgradbi državnega zbora in niso delali v svojih pisarnah, nam je najboljši raziskovalni novinar nekoliko negotovo odgovoril: “Aja, saj res, sedež vlade je na Gregorčičevi… seveda, saj bi potem predor podaljšali do tja… No, ampak saj ni važno, Janša te prostore pod zemljo dobro pozna, ves čas vojne za Slovenijo se je tam skrival in trepetal, niti na tiskovne konference ni prihajal, pa še plinsko masko je ves čas nosil…” 

In kako je Cirman izvedel za ta projekt? Takole nam je povedal: “Soseda od sestre sosede moje sestrične je povedala, da je njen mrzli bratranec v službi na policiji in da je slučajno slišal od sodelavke v tajništvu, da bodo zidali nek tunel, pa je rekla, da je to pri Cankarjevem domu, potem pa zamenjala temo in povedala, da je imela v mislil drugo cev predora Karavanke…”

Ko pa smo Cirmanu obljubili, da bo najkasneje do novega leta postal vodja kabineta predsednika vlade Roberta Goloba, pa se mu je jezik le razvezal: “Ne, ne gre za Janšev predor, pač pa ljubljanski župan Zoran Janković zida podzemno železnico. Ampak to bo povedal šele en teden pred županskimi volitvami. Bobnarjeva tudi še ne ve tega. Pa ne okol govort.”

Vuk Tomažević