Foto: Pixabay, Demokracija

V dobi covid19 smo kar nekoliko pozabili na drugo vrsto virusov, namreč na računalniške. Vendar pa smo v uredništvu Mravljišča prav pred kratkim prejeli neuradno informacijo z oddelka za kibernetski terorizem na Sovi, da se tudi v Sloveniji širi zelo nevarna različica računalniškega virusa.

Gre za računalniški virus povsem novega tipa, ki ga je zelo težko odkriti, širi pa se zelo hitro in običajno tudi neopazno preko običajnega pošiljanja elektronske pošte, SMS sporočil in MMS sporočil. Deluje kot zajedalec na komunikativnih enotah, ob stiku s serverji, ki so vključeni v širšo mrežo, pa se aktivira in deluje zelo uničevalno. Predvidevajo celo, da bi lahko zelo negativno vplival na zdravstveni sistem in povzročil tudi dodatne smrtne primere covid bolnikov. Za zdaj se takšen primer še ni zgodil, vendar pa se lahko v naslednjih 48 urah zgodi prava katastrofa, če ne bodo virusa izsledili in ga izolirali, saj bi lahko sprožil tudi blokado celotne računalniške mreže javne uprave in kolaps sistema. Varnostni strokovnjaki celo svarijo, da bi takšen napad z virusom lahko sprožil tudi državni udar, saj bi z aktivacijo virusa odpovedale vse varnostne zaščite, s tem pa bi bil omogočen lahek vdor terorističnih skupin npr. na sedež vlade ter ugrabitve in celo umori najvidnejših predstavnikov države.

»Izvor virusa ni znan, govori pa se, da je tako kot covid19 uvožen s Kitajske, kar pa ni potrjeno. Virus namreč mutira glede na to, v katero državo je namenjen. Njegovo kodno ime je »The Truth«, kar pomeni »resnica«. Tisti, ki so ga prejeli na domači računalnik in se je aktiviral, poročajo o tem, da se jim je sam od sebe prikazal videoposnetek, ki ga niso mogli ustaviti. Na njem oseba sporoči, da je covid19 laž in da boste za širjenje te laži drago plačali. Nato prikaže posnetke nasilnih demonstracij, zatem obešene ljudi. Nato se prikaže napis, da boste svoje laži plačali na takšen način. V naslednjem trenutku računalnik odpove in ga ni več mogoče popraviti, saj pride do okvare tako trdega diska kot matične plošče,« nas je obvestil računalniški strokovnjak, ki ne želi biti imenovan.

Zanimivo je, da je vmes odkritje novega virusa že komentiral razvpiti Zoran Stevanović, organizator protestov proti PCT: »Nobenega računalniškega virusa ni, nikar ne verjemite podkupljenim strokovnjakom. Bill Gates bi spet rad tržil nove antivirusne programe na račun vašega zdravja, pri tem pa mu pomaga njegov prijatelj Janez Janša. To je vse,« je zapisal na twitterju. Dodal je še, da gre za golo podtikanje, ker so ime virusa povezali z njegovo stranko. Kljub temu pa je v pogovoru z nami vendarle priznal, da računalniški virus obstaja. »Ampak da boste vedeli, to je delo globalistične tovarišije in njene podružnice v Ljubljani. Zakaj pa mislite, da je Janša hodil na sestanke Triagonale? Zaradi lepšega? Točno ve, da ima stranka Resni.ca zelo dobro razvito mrežo na facebooku in da preko te mreže širimo posnetke, ki dokazujejo, da je covid19 navadna izmišljotina. Sedaj hočejo našo mrežo s pomočjo kibernetskega terorizma uničiti, da bi lahko spet poslušali in brali laži uradnih medijev, medtem ko bi nas s pomočjo računalniških črvov lahko nadzorovali, tako kot s čipi, ki jih vsebujejo cepiva. Dovolj je tega! Če nam to zakuhajo, bomo blokirali državo brez milosti!«

Stevo Zoranović