foto: Twitter

V zadnjem času razburja fotografija, ki kaže, da premierja Roberta Goloba na poteh v tujino ne oblegajo ravno tuji novinarji, ampak predvsem tisti iz nacionalne televizije. Zato je bilo mogoče opaziti kar tri mikrofone z napisom RTV Slovenija. 

Na naše novinarsko vprašanje se je zelo hitro odzval kar Golob sam. “Ma veste, pri nas na Horiškem jemamo napis ‘Naš Tito’ na Sabotinu. In jaz se navdihujem po njem, zame je ta hlavno to, kar pravi: tujeha nočemo, svojeha ne damo. In ko hrem u Bruselj, je zame na prvem mestu nacionalna televizija in radio. Druho me ne zanima, bašta! Jaz povem izjavo po naše, druhi naj počakajo v vrsti, kot so hiše v Trsti. Kaj če elektrike zmanjka, pa bodo naši na suhem ostali. Še vodstvo RTV zamenjamo, potem pa bo pred mano deset mikrofonov od erteveja, ma znaste!”

Za pojasnilo smo pridobili tudi odziv javnega zavoda RTV Slovenija. Uradno pojasnjujejo, da dva mikrofona pripadata dvema različnima uredništvoma informativnega programa na TVS (neuradno bodo tistega drugega ukinili, ko bo zakon o RTV potrjen na referendumu, pravijo). Tretji pa je od nacionalnega radia. Kakih pet minut po prejemu uradnega pojasnila se nam je javila še tehnična služba RTVS, češ da imajo ukaz, da je treba premierjeve izjave snemat na tri zvočne kanale za ustvarjanje prostorskega zvoka. Takrat ni dobro, da so navzoče druge medijske hiše, ker gre menda za naš patent, ki še ni zaščiten.

Oglasil pa se nam je tudi eden od novinarjev RTV iz Bruslja (ime hranimo v uredništvu), ki pravi: “Samo en mikrofon je pravi. Ostala dva sploh nista mikrofona, ampak samo imitaciji. Pač, mora lepše zgledat, ker bi bilo dolgčas, če bi bil samo eden.”

Robi Taubič