foto: Pixabay

Medtem ko je Janša splezal na najvišji dimnik v Evropi, je Kučanu uspel komaj verjeten podvig – preplezal je severno steno stola.

Predsednik vlade Janez Janša je v počastitev spomina na knapovsko tradicijo Trbovelj in Zasavja splezal na najvišji dimnik v Evropi. Ker nekdanji šef komunistične partije Milan Kučan ni želel zaostajati, se je lotil neverjetnega podviga – severne stene domačega stola.

»Dokazal sem, da sem v dobri kondiciji,« je povedal Kučan, ki je do zdaj z lahkoto splezal na pručko. Kljub temu je bil podvig zelo zahteven in nevaren.

Kučan je imel ob sebi izkušeno ekipo plezalcev, ki ga je varovala. »Do sedeža smo prišli z lahkoto. Načrtovali smo dve ure, mi smo potrebovali uro in pol. Vidi se, da je Kučan izkušen maček,« je povedal član ekipe Tone Moskvič.

Nato se je malce zapletlo. Dolgo so omahovali, kako naj se lotijo zadnjega dela – ali levega ali desnega dela naslonjala. Odločili so se za severni levi del.

»Plezanje je bilo zelo težavno. Naslonjalo so načeli termiti, zato je bila stena zelo krušljiva,« je zadihan po podvigu povedal Kučan. Nekje na sredini jih je ujel močan bočni veter, zato so morali počakati približno pol ure, kljub temu jih je po sedmih urah uspelo priti na vrh.

Čestitko je Milanu Kučanu poslal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je nedavno osvojil najvišji vrh Severne Koreje, sveto goro Paektu. Sicer so ga tja prepeljali s helikopterjem, vendar to ne zmanjšuje njegovega uspeha.

Mile Hišan